NOVA BILA: Bolnica gradi šestu lamelu

0
314

Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj gradi šestu lamelu površine 1250 kvadratnih metara, u kojoj će biti smješten kabinet za magnetnu rezonancu i citološka laboratorija. S novim prostorom i druga dijagnostika će biti na jednom mjestu.

Bolnica će dobiti 25 novih kreveta i tridesetak radnih mjesta. Radove izvode domaća poduzeća, a izgradnju financira Vlada Republike Hrvatske s 50 posto sredstava. Rok izgradnje objekta je godina dana.

“U novom prostoru svoje mjesto naći će patologija, mikrobiologija, transfuzija i citologija. Bit će tu i kabinet za magnetnu rezonancu tako da ćemo povećati kvalitetu svojih usluga koje su i sada u samome vrhu, jer u našu bolnicu dolaze pacijetni i s klinika diljem BiH. Novim prostorom dobit ćemo jedan optimum od 180 kreveta. Na izdvojenom računu imamo milion i 50 tisuća KM, a treba nam dva miliona maraka da završimo cjelokupni projekt. Pedeset posto sredstava za izgradnju šeste lamele donirala je Vlada Republike Hrvatske. Poznato je da Republika Hrvatska izgradila ovu bolnicu u Novoj Biloj s 95 posto sredstava”, rekao je za Anadoliju dr. Velimir Valjan, direktor bolnice.

Drugih 50 posto sredstava menadžment bolnice planira prikupiti donatorskim akcijama, a jedna od njih već je organizirana u travnju ove godine u Vitezu.

“Odigrana je nogometna utakmica između humanih zvijezda Hrvatske i prijatelja Hrvatske bolnice Dr. Fra Mato Nikolić na kojoj je prikupljeno stotinu tisuća KM za izgradnju šeste lamele. Očekujemo donatorske akcije i kod naših radnika u dijaspori tako da ćemo zatvoriti financijsku konstrukciju ove investicije”, dodao je dr. Velimir Valjan.

Zanimljivo je napomenuti da je bolnica u Novoj Biloj jedna od rijetkih koja proširuje prostor kako bi povećala kvalitetu svojih usluga. Podršku ovom projektu dala je i Vlada Srednjobosanske županije.

“Dok u BiH, pa i regiji, imamo problem manjka bolničkih kapaciteta, mi ovdje u Novoj Biloj s ponosom možemo reći da gradimo i širimo bolnicu, zato što to zahtijevaju potrebe naših osiguranika u županiji”, izjavio je Nikola Grubešić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi SBŽ.

“Novim prostorom i dijagnostikom ovdje će pacijenti dobiti vrhunsku uslugu. Vjerujem da će ova investicija biti završena u planiranom roku na zadovoljstvo i nas, ali i korisnika naših usluga”, rekao je Valjan bpz.ba