NOVE SMJENE NA HRT-u: Razriješeni glavni urednici, imenovani Stipić, Čokolić, Burić i Čeljuska

0
436

Na prijedlog vršitelja dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Joze Barišića vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao je Jasnu Burić vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) nakon što je te dužnosti razriješena Vesna Karuza Podgorelec.

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Siniša Kovačić imenovao je Mislava Stipića vršiteljem dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje Hrvatske radiotelevizije nakon što je s te dužnosti na vlastiti zahtjev razriješen Boris Sruk.

Mislav Stipić diplomirao je na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1993. godine. U svojoj je poslovnoj karijeri bio odvjetnikom, ravnateljem gradske ustanove Maksimir te savjetnikom glavnoga direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Radio je kao konzultant programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) na projektu Vlade Republike Hrvatske Hitrorez.

Godine 2008. Mislav Stipić postao je glavnim tajnikom Hrvatske televizije (HRT – HTV), a potom i vršiteljem dužnosti ravnatelja Hrvatske televizije. Prije imenovanja vršiteljem dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje Hrvatske radiotelevizije Mislav Stipić radio je kao savjetnik za pravna pitanja u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Krešimir Čokolić imenovan vršiteljem dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatske televizije

Na prijedlog je vršitelja dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Joze Barišića vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao Krešimira Čokolića vršiteljem dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) nakon što je te dužnosti razriješen Dean Šoša. 

Krešimir Čokolić na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) radi od 1998. U početku je radio na malim formatima povijesnoga sadržaja kao što su Hrvatski spomenar i TV Kalendar. Od 2002. radio je u Znanstveno-obrazovnome programu. Uređivao je jutarnje emisije programa s povijesnim temama. Tijekom svojega je rada u Znanstveno-obrazovnome programu bio jedan od urednika emisija Znanstvena petica, Umnjak i Vrijeme za knjigu. Scenaristički je i urednički potpisao povijesne serijale Moć i umjetnost i Renesansa u Dalmaciji, a njegov redateljski opus počinje serijalom Osnivači crkvenih redova koji je postigao velik uspjeh prodajom brojnim televizijskim kućama i produkcijama u svijetu. Nakon uspjeha toga serijala Krešimir Čokolić prelazi u Dokumentarni program u kojemu je napravio niz filmova, a posebno se ističu serijali Predsjednik Franjo Tuđman – stvaranje Hrvatske države, Zločini komunizma u Hrvatskoj i Hrvatska u I. svjetskom ratu.

Čokolićev recentni rad obilježila su dva filma iz 2015. s baštinskom i kulturnom tematikom: Tristo godina Alke (koji scenaristički potpisuje s Ivicom Dleskom i Vladimirom Brnardićem, a kojemu je redatelj Dražen Žarković) i Dominikanci u Hrvatskoj – prvih osamsto godina (kao scenarist i redatelj).

Krešimir Čokolić diplomirao je povijest na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Jasna Burić imenovana vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Drugoga programa Hrvatske televizije

Na prijedlog vršitelja dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Joze Barišića vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao je Jasnu Burić vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) nakon što je te dužnosti razriješena Vesna Karuza Podgorelec. 

Jasna Burić uredničku i novinarsku karijeru započela je u Informativnome programu Hrvatske televizije u emisijama Zagrebačka panorama i Dnevnik za koji je pratila prve povijesne demokratske izbore u Republici Hrvatskoj. Radila je kao novinarka u emisijama Dnevnik, Slikom na sliku, Latinica i Krupni plan. Uređivala je i vodila Vijesti.

Autorica je, scenaristica i urednica brojnih mozaičkih, dječjih, obrazovnih i znanstvenih emisija, televizijskih serija te znanstveno-popularnih filmova: Hrana kao lijek, U potrazi za božjom česticom: CERN, Svemirsko znanstveno putovanje, Zagreb – Frankfurt, Doživjeti stotu, Nazorova.

U svojoj je karijeri obnašala i rukovoditeljske dužnosti. Bila je prva glavna urednica HTV-a izabrana na javnome natječaju, a potom i vršiteljica dužnosti direktorice programa. Objavila je dvije knjige znanstvenih razgovora Među nama te stručne i znanstvene radove u domaćim i svjetskim časopisima te zbornicima radova. Jasna Burić bila je glumicaZagrebačkoga kazališta mladih (ZKM) i Ansambla dječje drame te je kao glumica ostvarila zapažene uloge u televizijskom serijama, filmovima i radijskim dramama.

Jasna Burić diplomirala je pravo na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Rijeci te je doktorirala na Filozofskome fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Tončica Čeljuska imenovana vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Četvrtoga programa Hrvatske televizije

Na prijedlog vršitelja dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Joze Barišića vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao je Tončicu Čeljusku vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) nakon što je te dužnosti razriješena Sanja Gvozdanović.

Tončica Čeljuska diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Novinarsku karijeru počela je na Informativnome programu Hrvatske televizije 1994. u emisiji Zagrebačka panorama. Nakon toga prelazi u Gospodarstvenu redakciju HTV-a u kojoj godinama prati poslovni sektor za brojne informativne emisije. Bila je urednicom i voditeljicom specijaliziranih gospodarstvenih emisija Po mjeri i Svijet poduzetništva te povremeno emisija Turistički magazin i Poslovni klub. Godine 2007. postaje urednicom i voditeljicom središnje informativne emisije HRT-a Dnevnik, a potom i Dnevnika 3. Pokretanjem Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) postaje urednicom i voditeljicom emisije Studio 4.

Prije imenovanja vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) Tončica Čeljuska uređivala je i vodila Regionalni dnevnik.

  bpz.ba