Novim kolektivnim ugovorom ispunjeni zahtjevi liječnika i stomatologa u HNŽ-u

0
396

Saopćenje, Vlada HNŽ

MOSTAR, 27. srpnja (FENA) – Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg u srijedu je uime svih poslodavaca u zdravstvenom sustavu HNŽ-a, s predsjednikom Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u Borisom Matićem i u nazočnosti zamjenika predsjednika Sindikata Elvedina Habibije, potpisao novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području ove županije.

U skladu s postignutim dogovorom pripremljen je Kolektivni ugovor kojim je predviđeno povećanje osnovne plaće za ukupno 20 posto u dva koraka, i to na početku prve godine primjene Kolektivnog ugovora deset posto i dodatnih deset posto na početku sljedeće godine, s tim da je Kolektivni ugovor zaključen na razdoblje od tri godine, priopćeno je iz županijske vlade.

“Tijekom razgovora koje smo vodili s predstavnicima sindikata iskazali smo puno razumijevanje i uvažili činjenicu da se radi o poslovima koji zahtijevaju iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi te, unatoč složenim financijskim uvjetima, ponudili model povećanja plaća koji su predstavnici sindikata, također razumijevajući ukupno stanje, prihvatili. Koristim prigodu svim sudionicima u ovomu procesu koji je doveo do današnjeg čina potpisivanja Kolektivnog ugovora čestitati i iskreno zahvaliti”, kazao je Herceg.

Također, ističe kako je Vlada u duhu iskrenog i potpunog socijalnog dijaloga, tijekom cijelog mandata jasno pokazala i posvjedočila vrlo izraženo razumijevanje za ulogu svih zdravstvenih djelatnika.

“Ulagali smo i ulažemo u izgradnju novih zdravstvenih objekata, poput nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, pomagali i pomažemo sve naše zdravstvene ustanove, kontinuirano poboljšavajući i njihov materijalni status i uvjete rada. S obzirom na to da smo ponovno u vremenu kada svjedočimo povećanju broja zaraženih koronavirusom, ali i posljedicama niza globalnih izazova druge vrste, i danas se želim zahvaliti na svemu što su naši liječnici i cjelokupno zdravstveno osoblje učinili kako bismo se lakše nosili sa svim nedaćama koje nam je pandemija donijela”, kazao je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Sindikalni čelnik Boris Matić kazao je kako je postignutim dogovorom potvrđeno da Vlada cijeni njihov rad i odgovornost koju njihov posao nosi.

“Osim toga, budući da živimo u vremenu u kojem cijene životnih potrepština svakodnevno poskupljuju, prenosim vam zadovoljstvo naših članova postignutim dogovorom o povećanju plaća i drugih materijalnih i nematerijalnih prava reguliranih ovim ugovorom”, poručio je Matić.

Inače, sredstva za financiranje prava iz Kolektivnog ugovora koji će se početi primjenjivati od 14. kolovoza tekuće godine, bit će osigurana u Financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, Proračunu HNŽ-a, proračunima općina i gradova, te u financijskim planovima zdravstvenih ustanova.