Novim zakonom regulirati uvezivanje radnog staža branitelja

0
482

Federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević tijekom jučerašnjeg posjeta Zenici održao je radni sastanak s predsjednicima županijskih organizacija braniteljskih udruga ZDŽ-a, načelnicima općina i čelnicima ove županije, a razgovarano je o radu ovog ministarstva u 2015., planu aktivnosti za 2016. i projektima pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju braniteljskih kategorija.

Pravna pomoć

Na dnevnom redu radnog sastanka bio je radni tekst novog Zakona o pravima demobiliziranih branitelja, zatim radni tekst zakona o braniteljskim organizacijama, te informacija o aktivnostima i ciljevima Fondacije za pravnu pomoć, kao i trenutačna problematika braniteljske populacije u ZD županiji. – Smatramo kako je ovo najbolji put da kroz javnu raspravu o predloženim radnim materijalima dođemo do dobrih nacrta zakona i, naravno, dobrih zakona u sljedećem razdoblju. Na zahtjev velikog broja braniteljskih organizacija, od nas je traženo pripremiti materijal po kome bismo uveli reda u način organiziranja braniteljskih organizacija, tko ih može predstavljati i koje su to reprezentativne braniteljske organizacije koje na dostojanstven način predstavljaju branitelje i traže rješavanja svih onih pitanja iz ove oblasti – rekao je ministar Bukvarević. Istaknuo je kako Zakon o demobiliziranim braniteljima, prije svega, treba riješiti pitanje zdravstvene zaštite demobiliziranih branitelja, jasnije definirati načine kako mogu ostvariti pravo na zapošljavanje, prije svega, u državnim institucijama, javnim poduzećima i ustanovama, potom u drugim segmentima poslovanja, kao i niz drugih prava koja su bila ranije u zakonu.

Radni staž

Demobilizirani branitelji ulaze u dob kada trebaju uvezati radni staž, izvršiti rješavanje svoga statusa i obitelji, te se predlaže jedan zakon u kojem je ukupno 14 prava. S obzirom na to da je riječ o zakonu gdje su podijeljene nadležnosti između FBiH i županija, kako je rečeno, vrlo je važno mišljenje svih zainteresiranih subjekata tako da će prava demobiliziranih branitelja biti ujednačena u svim županijama.• bpz.ba