PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: O SCHMIDTOVOJ INTERVENCIJI I REZOLUCIJI NJEMAČKOG PARLAMENTA

0
1181

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović osudio je rezoluciju Bundestaga o Bosni i Hercegovini i prozvao vlast u Hrvatskoj da “šuti” na “svinjarije” iz Berlina, javlja HRT.

– Hrvatska je oslobađala i Bosnu i Hercegovinu i sad ju se tretira kao okupatora. Njemački parlament na inicijativu muslimanskih lobista iz SPD-a, bošnjačko muslimanskih lobista, nova generacija političara, toksična sorta, donosi tako neizbalansiranu rezoluciju”, rekao Milanović novinarima u petak.

Predsjednik je poručio šefu hrvatske diplomacije Gordanu Grliću Radmanu da to “jest njemačka politika” nakon što je ministar vanjskih poslova rekao da ta rezolucija “ne odražava službeni stav Njemačke”.

Milanović tu rezoluciju opisuje “naputkom izvršnim vlastima kako da se ponašaju”.

– To što si agronom i stručnjak za rasplod svinja, ne znači da nakon 30 godina ne moraš znati osnovne stvari. Njemački parlament, Bundestag, se bavi unutarnjim problemima Bosne i Hercegovine i imaju velike dizajne za BiH. Hrvatski parlament šuti, umjesto da donese istu takvu deklaraciju, ali suprotnog sadržaja i kaže: Gospodo, dok je Hrvatske to neće proći”, istaknuo je predsjednik Hrvatske, dodavši da se neće ratovati zbog toga.

Hrvatska je branila BiH da bi “mi danas trpjeli svinjarije iz Berlina, da nas se optužuje da smo remetilački faktor, da komadamo BiH i na sve to naša vlast šuti. Defanzivno, kukavički, jadno”, rekao je Milanović.

Mediji su u srijedu prenijeli da su Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt i njegov pravni tim pripremili nacrt izmjena zakona, uključujući novi način biranja zastupnika u Dom naroda Federacije BiH.

– Koliko mjeseci ga ja pozivam da to napravi? I sad frajer to stvarno radi, komentirao je hrvatski predsjednik.

Milanović je dodao da se “nadao” tome no “istovremeno se pribojava” jer se to čini “bez konzultacija s Hrvatskom”.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) su tijekom ranijih neuspjelih pregovora o izmjenama Izbornog zakona inzistirale da se hrvatski klub u federalnom Domu naroda dominantno popunjava iz sastava skupština onih županija u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Navodni dokument OHR-a predviđa da bi se ubuduće u klubove naroda delegiralo zastupnike tri konstitutivna naroda samo iz onih županija u kojima oni čine najmanje tri posto stanovnika.

– Ovo je pitanje političkog opstanka za Hrvate. U kantonima u kojima Hrvata odavno nema i dalje se biraju hrvatski predstavnici. Čista farsa. Tko ih bira? Bošnjaci. Koga biraju? Vrlo često Bošnjake. Sada neke Hrvate koje su kupili za teglu kikirikija, rekao je Milanović.

– Sad se natežemo oko toga hoće li prag biti tri ili pet posto (…) Ono što je najstrašnije u cijeloj priči je što Hrvati uopće ne žele te predstavnike. Oni žele da ih se makne, da ih se tamo uopće ne bira, nego da ih se bira tamo gdje ima Hrvata, dodao je

bpz.ba