Obilježen Dan općine Kupres, predsjednik Čović počasni građanin

0
130

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Središnjem spomen obilježju u spomen parku danas je započelo svečano obilježavanje Dana općine Kupres, a potom je služena sveta misa u Crkvi sv. Obitelji u Kupresu.

Ime Kupres prvi put se spominje na današnji dan u jednom pisanom dokumentu – darovnici, posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, izdanoj na Bobovcu 1461. godine

Svečanostima u Kupresu nazočilo je i izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i HNS-a koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Što se uradilo u prošloj godini te koji su trenutni i budući planovi i projekti u Kupresu u svom obraćanju iznio je načelnik općine, Zdravko Mioč. Nakon obraćanja načelnika uslijedila je dodjela javnih priznanja, zahvalnica, zlatnih plaketa i proglašenja počasnog građanina.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović na danas održanoj sjednici prilikom obilježavanja Dana općine Kupres, proglašen je počasnim građaninom.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Čović se zahvalio na priznanju, svima čestitao Dan općine Kupres te je poseban pozdrav uputio svima koji su došli iz drugih sredina, kao prijatelji Kupresa.

„Držimo se svi zajedno i onda vjerujmo da će u Kupresu svake godine biti novi projekti te da ćemo se moći veseliti svakoj novoj obljetnici“, poručio je predsjednik Čović obraćajući se nazočnima.

„Veseli me da ste vi realizirali najveći dio planova koji ste postavili ispred sebe, a mi smo ih mogli pratiti u ovom video prikazu. Vjerujem da organiziranost kroz županijsku Vladu, federalnu, gdje djelujemo i naravno s razine Bosne i Hercegovine, u značajnoj mjeri smo pratili i nastavit ćemo pratiti sve planove koje imate ispred sebe. Jednako tako, sve ono što radi Vlada RH kroz svoje institucije, veliko im hvala, da nije takve umreženosti i vezanosti, teško da bi mi mogli planirati da od Kupresa napravimo mjesto kako to stvarno želimo, posebne ugode za život, da se ovdje ostaje, da se ovdje vraća i da ovdje osmišljamo da Kupres „živi“ 12 mjeseci. Ne onih zimskih mjesec ili dva dana, nego upravo svih dvanaest mjeseci. U onoj mjeri u kojoj vi mognete planirati sve ono što želite napraviti u razvoju općine Kupres i čitavog prostora naše Županije da će te uz sebe imati sve nas“, istaknuo je dr. Čović.

„Još jedan poseban zadatak je moj zadatak, do kraja godine posvetiti se dugo pripremanoj priči oko osiguranja ravnopravnosti Hrvata i njegovom legitimnom predstavljanju u institucijama vlasti na svim razinama u BiH, i uvjeren sam da ćemo to u narednih par mjeseci završiti u ovoj kalendarskoj godini. Drugi, jednako važan, možda još važniji zadatak je koordinacija koju usuglašavamo s Vladom RH, otprilike to je danas dvanaest ministarstava Vlade RH sa sličnim institucijama koje sukladno našim ustavnim ovlastima imamo od općinske do državne razine, kako bi osigurali da mnogo izraženija sredstva i pomoć Vlade RH bude prepoznata u područjima BiH gdje živi naš narod. Vjerujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca imati taj prvi sastav te koordinacije, kako bi se do kraja uključili u sve projekte EU koji preko Vlade RH osmišljamo da budu realizirani ovdje u BiH i Kupresu, zaključio je dr.Čović