Obilježena 26. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu: Žrtvama Uzdola poklonilo se izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora

0
375

Danas je u Uzdolu, općina Prozor-Rama, obilježena 26. godišnjica ratnog zločina pripadnika Armije BiH, nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a. Nezapamćeni zločin toga, 14. rujna 1993. godine pamti se po napadu Armije BiH kada je u Uzdolu  ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Program obilježavanja 26. obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća    u Memorijalnom centru, a  sveto misno slavlje predvodio je mons. Ilija Janjić, kotorski biskup.

Obilježavanju obljetnice u Uzdolu nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, kulturnog i vjerskog života te dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

“Kako god stravičan zločin se dogodio ovdje, moramo pronaći hrabrosti i pozvati one koji su osmilili, naredili i proveli ovaj zločin da pravna država zaživi i da oni koji su to učinili razumiju što se dogodilo”, kazao je  predsjednik Čović obraćajući se medijima u Uzdolu.

Naglasio je kako je 26. obljetnica zločina, protekla u našem uvjeravanju kako će pravna država BiH zaživjeti i da će odraditi svoj dio posla.

“Dok se to ne dogodi, Uzdol je mjesto posebnog zločina i to nitko ne može zanijekati”, kazao je predsjednik Čović.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti. Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Pred Sudom BiH, pri Odjelu za ratne zločine, vodi se postupak protiv jednog pripadnika Armije BiH, a presuda za pokolj Hrvata u Uzdolu zakazana je za 27. rujna.

U povodu ovoga sjećanja objavljujemu i pjesmu Pere Rotima posvećenu Uzdolu.

Ovdje su kršteni pradjedovi moji

Ponosna stoji,
već stoljeće jedno,
kamena,
čvrsta,
tvrđa od boli,
obnovi je narod
sagradi novu,
ovdje se rađa puk,
što Bogu se moli.

Kao majka i kćerka
crkve su dvije,
na dvorištu istom
povijest nam pišu,
iza stare grobovi mučenika palih,
sa svojom krvlju
slobodu su nama  dali,

Križ drveni
znak je
patnje i boli,
uzdignut na sjećanje svih mučenika,
na njemu 41. križeva  mali,
upisana imena
nedužni patnika.

Ako te,
putniče,
put kad nanese,
do Uzdolske župe,
gdje crkve su dvije,
pomoli se u jednoj od tih ljepotica,
osjetit ćeš mirnoću
što u sebi  krije.

Ne zaboravi
majku,
oca
nit sestre,
brata nit  bake,
nit djeda svoga.
Sačuvati ognjište vlastitom krvlju,
ništa vrjednije
nema od toga.

tropolje.info

rama-prozor.info

Više fotografija pogledajte na rama-prozor.info.