Obilježena 31. obljetnica zaustavljanja tenkova

0
428
Danas se obilježava 31. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Organizator događaja bio je Grad Široki Brijeg i udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, 7. svibnja je izabran kao Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.

Danas se obilježava 31. obljetnica zaustavljanja tenkova

Dana, 7. svibnja 1991., iz mostarske je vojarne prema Kupresu i splitskom zaleđu krenula Deseta motorizirana brigada JNA. Kolonu od 80 vozila na gusjenicama (i 23 vozila na kotačima zaustavili su hrvatski građani u mjestu Pologu, na granici općina Široki Brijeg i Mostar. Prometnica je bila blokirana privatnim vozilima a tisuće civila okružili su tenkove uzvikujući: „Nema prolaza“ i „Oslobodite Kijevo“. Komunikaciju s okupljenim narodom uspostavili su tadašnji predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, dužnosnik HDZ-a Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić i gvardijan širokobriješkog samostana fra Mladen Hrkać. Mikulić je vodio pregovore i s pukovnikom JNA Milojkom Pantelićem koji je predvodio kolonu JNA.Trodnevna blokada 10. motorizirane brigade JNA na Pologu usporila je njezin širi raspored na planiranim pravcima prema Sinju i Splitu. Zaustavljanje tenkova na Pologu, između Mostara i Širokog Brijega, prije trideset godina, bio je početak masovnog otpora agresiji JNA na hrvatski narod i na Bosnu i Hercegovinu. Vodstvo JNA svojim pokretima i razmještajem jasno je pokazivala da planira okupaciju prostora na kojima većinom žive Hrvati u Bosni i Hercegovini kako bi s tih prostora uklonila „neprijateljske elemente“ i izvršila vojnu okupaciju Republike Hrvatske. Hrabrošću i odlučnošću hrvatskoga naroda u tome su spriječeni.

Na početku obilježavanja kod spomen obilježja zaustavljanju tenkova agresorske JNA okupio se veliki broj uzvanika i gostiju, branitelja, predstavnika izvršena i zakonodavne vlasti sa svih razina.
Nakon intonacije himne „Lijepa naša“ prisutnima se obratio Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Podsjetimo, program obilježvanja započeo je biciklističkom turom Mostar – Polog i mini maratonom Široki Brijeg – Polog.

Kod spomen obilježja zaustavljanju tenkova u Dobriču upriličena je dodjela nagrada i priznanja.

(www.jabuka.tv)