Očekujem da će se do sljedećih izbora provesti odluke Ustavnog suda i Suda iz Strazbourga

0
142

„Priopćenje koje nam je Ustavni sud BiH poslao pozitivno je i predstavlja doprinos borbi hrvatskog naroda za dosljednu konzumaciju prava i načela konstitutivnosti“, rekao je Bariša Čolak za

Podsjetimo, cjelovita odluka Ustavnog suda BiH o Ljubićevom zahtjevu još uvijek nije objavljena ali Ustavni sud BiH priopćenjem je obrazložio  kako je djelomično usvojen zahtjev Bože Ljubića za ocjenu ustavnosti odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora izaslanika u Dom naroda PFBiH.

Bariša Čolak je kao dio stručnog tima Bože Ljubića, uz Ivana Vukoju i Josipa Merdžu,  u sklopu javne rasprave na Ustavnom sudu BiH obrazlagao opravdanost i utemeljenost zahtjeva za ocjenom ustavnosti odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora izaslanika u Dom naroda PFBiH.

Čolak navodi kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda jedini način stabilizacije političkih odnosa u BiH.

„Dosadašnji izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH bio je krajnje nepravedan s tolikom razlikom u vrijednosti glasa. Jedini način stabilizacije sveukupnih društveno političkih odnosa u BiH jest legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlastima“, rekao je Čolak.

Očekuje i kako će do sljedećih Općih izbora 2018. godine biti ispoštovane i provedene odluke Ustavnog suda BiH o izboru izlasnika u Dom naroda PFBiH i u slučaju Mostara.

„Očekujem kako ćemo do sljedećih izbora, 2018. godine, provesti odluke Ustavnog suda BiH, i ovu o izboru izlasnika u Dom naroda i Mostar, ali i onu Europskog suda „Sejdić – Finci protiv države BiH“, dodao je Čolak.

„Ipak,  Ustavni sud BiH ni po pitanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti odredbi Izbornog zakona BiH o biranju izaslanika u Dom naroda PFBiH nije bio jednoglasan, međutim, priopćenje, a očekujem i odluka potvrđuju kako sve pravne i zakonske norme moraju biti u skladu s načelom konstitutivnosti“, zaključio je Bariša Čolak za Dnevnik.ba bpz.ba