Održan sastanak izaslanstva dviju sestrinskih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a RH

0
224

Danas je u Orašju održan sastanak izaslanstva dviju sestrinskih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a RH. Izaslanstva su predvodili predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i Milijan Brkić zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na sastanku se razgovaralo o aktualno političkoj situaciji u BiH i suradnji dvije sestrinske stranke, a sve u svijetlu budućih Općih izbora u BiH.

-Činimo sve unutar HDZ-a BiH i HNS-a da osiguramo protočnost svih pozitivnih ideja, koje dolaze od hrvatskih stranaka i koji smo imali u našoj strategiji kada je u pitanju vanjska politika, kako bi BiH dobila kandidatski status, aktivirala MAP, i s tom vjerom čekamo dolazak krajem veljače i gospodina Junckera i gospođe. Mogherini, kazao je dr. Čović u izjavi medijima nakon održanog sastanka.

Naš primarni zadatak, naglasio je Čović, je usvojiti Izborni zakon u ova dva mjeseca, rasteretiti reformske procese, da bi se uopće mogli implementirati izborni rezultati.

-HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a čvrsto zagovaraju da se odluka Ustavnog suda BiH mora realizirati, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, to nam je preokupacija i oko toga se vode intenzivni razgovori, kazao je dr. Čović.

Do kraja trećeg mjeseca imat ćemo osnove strategije za izbore i imati odgovor svih članica HNS-a oko našeg zajedničkog nastupa, zaključio je Čović.

Milijan Brkić zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, kazao je kako će sestrinska stranka iz Hrvatske dati maksimalnu potporu svim aktivnostima HDZ-a BiH odnosno Hrvatskom narodnom saboru te svim strankama koje okuplja Hrvatski narodni sabor. Mora se osigurati da Hrvati u BiH na Općim izborima mogu izabrati svoje legalne i legitimne predstavnike, a ne da im ih biraju predstavnici drugih naroda, kazao je Brkić.

-Današnji radni sastanak u Orašju na tragu je nastavka jačanje međusobne suradnje i uzajamne potpore dviju sestrinskih stranaka te je poslužio i kao još jedna prilika za dodatno upoznavanje i komuniciranje svih aspekata aktualnog političkog trenutka BiH, njene europske perspektive, naravno s fokusom na rješavanje pitanja pune konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH“, kazao je Toni Kraljević, predsjednik OO HDZ-a BiH Ljubuški i koordinator za suradnju HDZ-a BiH i HDZ-a