Održana središnja svečanost obilježavanja 30. godina osnutka HV-a

0
216

Središnja svečanost u povodu 30. obljetnice osnutka Hrvatske vojske održana je u petak na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj, gdje se u nazočnosti državnoga vrha postrojilo više od 600 hrvatskih vojnika te pripadnika povijesnih postrojbi i MUP-a.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović naglasio je da se Zbor narodne garde (ZNG) na današnji dan prije 30 godina na istome mjestu okupio u “jednom proplamsaju nade, želje i straha” u borbi za hrvatsku državu.

Prisjetio se i kako taj događaj nije izgledao kao ratna atmosfera, kao što to nisu bile ni riječi prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i da su neki već tada bili na ratištu.

“Konačno u ovoj državi svoji smo na svome i razumijemo se bolje nego ikad. Zablude, greške i zločine svojih djedova trebamo polako početi zaboravljati, mi za njih nismo odgovorni. Ova hrvatska generacija zna bolje, i zahvaljujući ljudima kao što ste vi, i prije vas, ostvarili su bolje”, poručio je Milanović.

Istaknuo je kako je Hrvatska drugačija zemlja od drugih, jer put koji je prošla do neovisnosti nije prošla niti jedna sadašnja članica EU-a.

“To je naše bogatstvo, to je naš teret s kojim se nekada teško nosimo, ali nakon toliko godina treba konačno reći za zablude i greške svojih djedova Hrvati ne trebaju i više neće odgovarati, tu priču ja smatram završenom”, naglasio je Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je vojnicima njihov dan u ime svih saborskih zastupnika.

“Prošlo je 30 godina, ali sjećanja su živa, pamtimo taj domoljubni zanos, pamtimo osjećaj i nade i vjere, ali isto tako i neizvjesnosti koja nas je čekala u idućim mjesecima i godinama. Danas 30 godina kasnije stojimo svi zajedno kao pobjednici”, istaknuo je Jandroković.

Dodao je kako je HV tada krenula praktički od nule te da je temeljem ljubavi, patriotizma, domoljublja, vjere i nade, onih koji su na istome mjestu predstavljali prve postrojbe ZNG-a ostvarila povijesne i veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu.

“Vi ste učili ili učite od najboljih, vi ste nasljednici hrvatskih heroja i junaka, na to budite ponosni. Hrvatska vojska bliska je i narodu, uvijek ste tu kada zatreba, kada se dogodi neka elementarna nepogoda, poplava, požar, potresi, uskočili ste i kada je započela epidemija covida-19. Uvijek ste tu i hrvatski narod to prepoznaje, može se osloniti na vas”, poručio je Jandroković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što može biti prisutan na 30. obljetnici događaja koji je promijenio tijek hrvatske povijesti.

“Na taj se dan nije samo održalo prvo postrojavanje ZNG-a, već je Hrvatska stekla ključnu sastavnicu državnosti i suvereniteta, time što je ustrojila vlastitu oružanu silu koja će prerasti u današnju pobjedničku Hrvatsku vojsku. Mnogi su tada predviđali da će Hrvatska u svega nekoliko tjedana biti osvojena, ali ti nisu računali s odlučnošću hrvatskog naroda i hrabrosti hrvatskih branitelja čije je srce i ljubav za domovinom bilo jače od svakog oružja”, naglasio je Plenković.

Istaknuo je kako smo mir i slobodu nažalost platili najvećom cijenom, i to životima onih najhrabrijih i najzaslužnijih. “Za svaki današnji bezbrižni osmijeh svakog hrvatskog djeteta koji može s optimizmom gledati u budućnost”, dodao je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je vojnicima njihov dan, a posebno onima koji su na tome mjestu bili prisutni i prije 30 godina.

“Nažalost, tom događaju su prethodili događaji poput Pakraca, Krvavog Uskrsa na Plitvicama, tragičnog događaja u Borovu selu, koji su nas upozorili da nećemo moći doći do hrvatske slobode i cjelovitosti na miran način”, rekao je Banožić.

Istaknuo je kako mnogi nisu dočekali trenutak da Hrvatsku vide kao slobodnu državu na cijelome svojem teritoriju.

“Ovo je trenutak i prigoda kada se prisjećamo svih hrabrih branitelja te raznih civila koji su dali svoj život za stvaranje hrvatske države”, naglasio je Banožić.

Predsjednik Milanović uoči svečanosti položio je vijenac na spomen-ploču utemeljenja Zbora narodne garde te izvršio pregled svečanog postroja ratnih zastava, postrojbi pričuve, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, MUP-a i Hrvatske vojske. Prijavak mu je podnio zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković.

Nakon toga uslijedilo je ispaljivanje 30 počasnih plotuna s Medvedgrada te prelet triju borbenih aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, (Hina)

Foto: MORH/ T. Brandt