Orašje: Održana svečana akademija povodom obljetnice Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg – Bosne

0
420

-Ponos koji mi stalno iskazujemo ništa drugo nije nego, poštivanje vrijednosti Domovinskog rata, dostojanstvo svakog branitelja Hrvatskog vijeća obrane i ponos da smo bili dio jednog vremena i prostora koji je obilježila i Hrvatska zajednica i Hrvatska republika Herceg Bosna i Hrvatsko vijeće obrane sa svim svojim sastavnicama kako bi mi danas mogli u jednom dijelu Posavine, zemljopisno govoriti da smo svoj na svome, kazao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, obraćajući se na svečanoj akademiji povodom obljetnice nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, održane danas u Orašju.

-Moramo s ponosom pratiti naš integritet i djelovanje kroz ovu udrugu, ali i sve udruge proistekle iz Domovinskog rata, izgraditi integritet hrvatskog bića u Bosni i Hercegovini. Ponosnog, jednakopravnog, konstitutivnog naroda koji želi kroz svoje legitimno predstavljanje dati puni doprinos da BiH funkcionira kroz uređeno društvo, naglasio je dr. Čović.

-Dali smo puni doprinos i danas možemo biti svoj na svome i nikada nećemo posustati u traženju rješenja kako to do kraja implementirati na isti način ovdje u Orašju i u Vitezu i u Š. Brijegu i Ravnom i Neumu. To je nešto što su nam pokušali više puta nametati neka druga razmišljanja i volje. Danas ono što ja želim poručiti je promišljanje Hrvatskog narodnog sabora HNS-a. Ne postoji ništa što danas više iritira političke moćnike koji bi drugačije uredili BiH po mjeri jednog čovjeka, po mjeri jednog naroda, od ovog okupljanja hrvatakog političkog bića. Zbog toga vas na kraju pozivam da uistinu zajedno i naša Katolička crkva i naš zdravstvene, kulturne i sve druge institucije, gospodarstvenici, političko djelovanje osmislimo na način da možemo s ponosom govoriti da smo Hrvati, da je ovo naša domovina, da želimo u njoj živjeti, baštiniti sve vrijednosti i biti ponosni na vrijeme Domovinskog rata, poručio je dr. Dragan Čović.

Lazar Martinović predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, kazao je kako je ovo okupljanje u Županiji Posavskoj, u Orašju, zapravo svjedočanstvo zajedništva koje udruga njeguje, ali i suradnja s ostalim udrugama Hrvatskoga vijeća obrane.

-Doprinis članova Udruge u Domovinskom ratu, potvrđen dobivenim odličjima, obvezuje nas da zajedno s drugim radimo na zaštiti digniteta i uloge Hrvatskoga vijeća obrane u Domovinskom ratu u BiH. Provodeći aktivnosti na zaštiti digniteta domovinskog rata, Udruga je zajedno s ostalim Udrugama Hrvatskog vijeća obrane jedan od inicijatora i osnivač Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i Zaklade za pružanje pomoći hrvatskim braniteljima, naglasio je Martinović.

-Poštovani članovi Udruge nositelja ratnih odličja dragi gosti, svjedoci smo nastojanja sljedbenika jugoslovenske ideologije u Republici Hrvatskoj, da se kompromitira ideja hrvatske državne neovisnosti. U Bosni i Hercegovini, svjedoci smo kako se na sličan način od sljedbenika velikobošnjačke političke ideologije, kontinuiranom medijskom kampanjom nastoji kompromitirati, kako ideju političke autonomije Hrvata u BiH, tako i političku ideju ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, na što nikako nećemo pristati, poručio je Martinović, te je poručio da će Udruga i dalje nastaviti promicati vrijednosti Domovinskog rata i zajedništvo hrvatskog naroda s ostalim udrugama i jačati politički subjektivitet.

Đuro Topić predsjednik Vlade Županije Posavske iskazao je zadovoljstvo biti danas na obljetnici nakon večeri prijateljstva Hercegovine i Posavine. Vlada Županije Posavske će za sve branitelje, sukladno svojim zakonskim ovlastima učiniti sve kako bi se prava hrvatskih branitelja, pogotovo zapovjednika, popravila, poručio je Topić.

Obljetnici je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem spomeniku u Orašju. Vijence i svijeće položili su izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, izaslanstvo udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB i izaslanstvo Oružanih snaga BiH HVO.