OREŠKOVIĆ, GRABAR KITAROVIĆ I PETROV U SABORU;

0
390

Karamarko se nije pojavio: Premijer nije želio govoriti o krizi vlasti

Autor: I.G.P bpz.ba

Na sjednicu su stigli i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković i potpredsjednik Božo Petrov, ali prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko nije došao kao ni vođa opozicije Zoran Milanović ni bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Svečanom sjednicom obilježen je 30. svibnja, Dan Hrvatskog sabora.

Uzvanicima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner.

“Osim što je 30. svibnja 1990. godine konstituiran demokratski izabran, višestranački Sabor, toga je dana započeo niz velikih promjena s ciljem izgradnje današnje, moderne i demokratske Hrvatske države”, rekao je Reiner, a prenosi 24 sata. Pozvao je zastupnike, ali i sve građane da potiču zajedništvo i da se ne dijele po bilo kojim “crtama razdjelnicama”.

Napomenuo je kako je Sabor bio i ostao čuvar hrvatske državnosti te svim hrvatskim građanima čestitao Dan Hrvatskog sabora, dan parlamentarne demokracije.

Na sjednicu su stigli i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković i potpredsjednik Božo Petrov, ali prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko nije došao kao ni vođa opozicije Zoran Milanović ni bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Premijer Tihomir Orešković nije htio govoriti o krizi vlasti.

“Vlada funkcionira, ja danas idem u Pariz, imam sastanak s premijerom Francuske. Idemo dalje, radimo, danas i sutra sam u Parizu. Nadam se da nećete pratiti samo ovu političku scenu, nego i rezultate. Ovih dana ćemo vidjeti rezultate za prvi kvartal, mislim da će BDP rasti, MMF je dao prognozu 1,8 posto, Europska komisija 1,9, mislim da će rast biti iznad 2 posto što će automatski smanjiti deficit. Aktivirali su Končar i Croatia osiguranje, što će također smanjiti deficit, sve to skupa je vrlo pozitivno za Hrvatsku. Ja se nadam da ćemo se malo i na te teme fokusirati”, rekao je Orešković.

Kazao je novinarima kako ga napetosti ne smetaju u poslu.

“Vidite i sami da ja radim, ja sam ostao optimist i ostat ću do kraja optimist jer to je moja narav. Mislim da i gospodin Karamarko i gospodin Petrov, da tu imamo neke zajedničke ciljeve, a svima nam je zajednički cilj da poboljšamo situaciju u Hrvatskoj i da bude građanima bolje”, zaključio je premijer.

Među uzvanicima bio je i Ivo Josipović, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kardinal Josip Bozanić, muftija Aziz Hasanović, mitropolit Porfirije Perić, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus.