: Otkrio sam i jednu dobru stvar iz Vučićeva posjeta Hrvatskoj

0
203

“Predsjedničin fijasko”, upravo se  riječima može  nazvati poziv predsjednice Republike Kolidne Grabar Kitarović predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da službeno posjeti Hrvatsku.

 


PIŠE: Pero Kovačević Foto:pxll

Koji su rezultati Vučićeva posjeta?

Objektivno rečeno nema konkretnih i vidljivih rezultata, dogovoreno je da će se razgovarati.  To su se mogli dogovoriti i telefonski ili na marinama nekog susreta u inozemstvu.

Zašto je predsjednica Republike upravo sad pozvala Aleksandra Vučića ostaje enigma. Naime, tenzije u odnosima Hrvatske i Srbije su veće nego što su bile prošle godine u listopadu kad je predsjednica otkazala  posjet  Vučića Hrvatskoj. Očito je predsjedničin posjet Vučića Hrvatskoj rezultat diplomatskog pritiska  velikih zemalja.

Priprema susreta je bila loša, a kao rezultat loše pripreme nema niti rezultata posjeta. Uz dobru pripremu mogla su se riješiti neka sporna pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije.

Moglo se riješiti pitanje sudbine nestalih, pitanje tjeralica i „famoznih optužnica“ protiv hrvatskih branitelja i univerzalne jurisdikcije Srbije, povratka umjetnina, dokumentacije Vukovarske bolnice, otvoriti rad pregovaračkog postupka u vezi granica i eventualno pitanje ratne odštete, odštete logorašim.

Nažalost, ništa od toga.

Drugi veliki fijasko ove posjete Vučića Hrvatskoj je nesmotrena, nervozna i uvredljiva izjava predsjednice Republike kojima je nezadovoljne udovice hrvatskih branitelja i hrvatske branitelje koji su demokratski prosvjedovali protiv dolaska Vučića i tražili Vučićevu ispriku nazvala „marginalnim skupinama“.

Ta predsjedničina izjava, ako su je mediji vjerno prenijeli, mogla bi je stajati gubitka šanse za osvajanje drugog mandata.

Valja zamijetiti i reći da je iz izjava predsjednika Vlade, ministara i dužnosnika vidljiv sve veći prijepor u odnosima predsjednice Republike i predsjednika Vlade koji samo može i već šteti Hrvatskoj.

Jedina dobra stvar iz ovog posjeta Aleksandra Vučića je ta što je Vučić javno razotkrio Milorada Pupovca, kao “malog od kužine” kao političara koji radi i djeluje na njegov “daljinski upravljač”.

Pero Kovačević/Foto: