Ovo je kraj koronavirusa, od sada ćemo imati samo male valove

0
294

Najpoznatiji njemački virolog je optimističan: ako ne dođe do mutacijskog skoka, u budućnosti će biti samo malih valova covida-19, kaže Christian Drosten. I jedan drugi poznati njemački epidemiolog slično razmišlja.

Christian Drosten smatra da je pandemija korone u Njemačkoj završena. “Ove zime s virusom SARS-CoV-2 doživljavamo prvi endemski val. Po mom mišljenju, pandemija je završena”, rekao je Drosten za berlinski list Tagesspiegel, a prenosi Deutsche Welle.

Nakon ove zime otpornost i imunitet stanovništva će biti toliko veliki da će se virus teško moći održati i pojaviti tijekom ljeta. Šef virologije u berlinskom Charitéu je, kao jedino ograničenje, naveo pojavu novih varijanti virusa i dodao: “Ali trenutno ni to više ne očekujem.”

Brani mjere

Drosten je branio mjere za suzbijanje virusa, rekavši kako se nikada nije radilo o zaustavljanju pandemije. Od početka je bilo jasno da to nije moguće. “Ali da ništa nije urađeno, bilo bi milijun i više smrtnih slučajeva u Njemačkoj u brojnim valovima epidemije sve do delte. Zato se moralo ići na mjeru smanjivanja kontakata”, rekao je ovaj epidemiolog.

Christian Karagiannidis, predsjednik njemačkog Društva za intenzivnu medicinu, također je za Redaktionsnetzwerk Deutschland (Redakcijska mreža Njemačke) izjavio da je malo vjerojatno da bi se opasna varijanta virusa korone mogla ponovo proširiti u u zemlji. Obrana od patogena očito funkcionira vrlo dobro.

“Ne vjerujem da će biti povratnih udaraca”

“Vidimo da se broj teških oboljenja, uzrokovanih virusom korone, sve više smanjuje. Mislim da nećemo ponovo doživjeti nazadovanje.” I dalje će dolaziti do “jednog ili dva mala vala” u budućnosti, ali “primjetno je da je imunološka situacija stanovništva solidna i da imamo značajno manje pacijenata s covidom na odjelima intenzivne njege”, dodao je Karagiannidis, koji je također član Stručnog vijeća njemačke vlade za borbu protiv korone.

Institut Robert Koch je u svom tjednom izvještaju uoči Božića istaknuo da drugi patogeni, kao što su gripa, odnosno virusi gripe i respiratorni sincicijski virus (RSV), koji izaziva respiratorne infekcije, sada dominiraju zaraznim bolestima.

Međutim, brojne mjere zaštite od korone, koje su u Njemačkoj propisane zakonom, i dalje se primjenjuju. Dok pokrajinske vlade mogu same odlučiti je li obavezno nošenje maski u regionalnim prijevoznim sredstvima poput regionalnih vlakova i autobusa, FFP2 maske su do početka travnja 2023. obavezne za međugradske vlakove i autobuse koji voze po cijeloj Njemačkoj, kao i u liječničkim ordinacijama, klinikama i staračkim domovima./HMS/