Ovo su Oreškovićevi favoriti za ministre: Iznenadit će vas njihova imena!

0
262

Hoće li se u novoj Vladi pronaći mjesta i za neke Oreškovićeve eksperte pomalo upitnih životnih puteva, ostaje za vidjeti.

Dok se političari u vladu još uvijek pokušavaju sastaviti, u javnost polako cure simpatizeri mandatara Tihomira Oreškovića koje bi on rado ustoličio u ministarske fotelje. Jedan od njih jest bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac, koji je tu funkciju obnašao u Sanaderovoj eri. Njegov drugi simpatizer jest Davor Štern bivši ministar gospodarstva, poduzetnik i zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini. Tu je još i Miomir Žužul, kojega sve češće forsira i spominje njegova kuma odnosno predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Jednu od ministarskih klupa naredne četiri godine mogao bi grijati i Siniša Žanetić, nekadašnji član uprave Karlovačke banke, glavni financijer Plive znan po strastvenoj vezi s tenisačicom Ivom Majoli. Ekipa je ovo povezana s američko-izraelskim poslovnim krugovima, iz kojih uostalom dolazi i novi mandatar.

Žanetić je, među spomenutim imenima možda i najzanimljiviji stoga što stoga što je iskustvo stjecao u nizu banaka među ostalim i u Karlovačkoj, Reiffeisenu te Partner banci. Njegov boravak u Karlovačkoj banci spominjao se i na karlovačkom sudu gdje se našao zajedno s kontroverznom obitelji Šola. Spominjao se i u sumnjvim poslovima vezanim za pranje novca kroz RK Karlovac, a ovaj tip favorit je Oreškovića za ministarstvo financira. Dragan Primorac, trebao bi pak u Ministarstvo vanjskih poslova u kojem će zamijeniti Vesnu Pusić, što nije loša opcija s obzirom na ugled kojega ovaj znanstvenik uživa u svijetu.

Bude li Orešković imao odriješene ruke, Štern bi mogao biti ministrom gospodarstva. Zanimljivo je spomenuti kako je dotični bio gostom na vjenčanju Maje Brinar i Aarona Frenkela, boraca za golf na Srdžu. Hvale ne njegov račun iznosio je Radimir Čačić, što je posebno zabrinjavajuće imajući u vidu Ratkovu poslovnu biografiju. I Žužul, na kojem inzistira predsjednica trebao bi biti visoko pozicioniran. Pričalo se da bi mogao biti potpredsjednikom vlade. No, vlast će kako se za sada čini ipak odlučiti politika. Hoće li se u njoj pronaći mjesta i za ove Oreškovićeve eksperte pomalo upitnih životnih puteva, ostaje za vidjeti. bpz.ba