Partnerstva želimo raditi tamo gdje nam naši partneri mogu pridonijeti

0
360

Nakon što su čelnici HDZ-a u subotu razgovarali s predstavnicima dosadašnjih koalicijskih partnera, danas je na rasporedu sjednica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora stranke na kojima bi se trebala donijeti odluka o mogućim koalicijama.

Prije početka sjednice Predsjedništva, predsjednik te stranke Andrej Plenković izjavio je kako je on osobno sklon konceptu samostalnog izlaska na izbore, dok bi partnerstva stavio u funkciju u onim izbornim jedinicama gdje im koalicijski partneri mogu pridonijeti uspjehu. Osvrnuo se i na ultimativne zahtjeve iz HSP-a AS.

-Nema ultimatuma, ima razgovora. Ne vidim čemu nervoza, imali smo transparentne razgovore, donijet ćemo odluke. Imamo i temu priprema za izbore, program, izborni stožer. Naš je koncept sljedeći – želimo da na nacionalnoj razini HDZ izađe na izbore i radimo partnerstva tamo gdje nam naši partneri mogu pridonijeti. Danas će biti rasprave – kazao je Plenković.

Određeni mediji vec najavljuju kako je Domoljubna koalicija u dosadašnjem obliku – prošlost.

-Sve je izglednije da sadašnji sastav koalicije više neće postojati i da se ta koalicija neće zvati Domoljubnom. Nova garnitura u HDZ-u ni imenom koalicije ni određenim partnerima ne želi podsjećati na “stari”, donedavni HDZ, nego želi ponuditi novu priču. Zato je moguće da neće biti ni prave koalicije, nego bi HDZ mogao s određenim partnerima ući u suradnju u samo nekim izbornim jedinicama, pišeVečernji list.

Ćorić ultimativno za koaliciju

S druge strane, glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić najavljuje kako je ono što HDZ nudi za njih neprihvatljivo.

-Pričekat ćemo odluku HDZ-a i potom odlučiti što je najbolje za hrvatske građane. Ako se HDZ odlučio za nastavak unutarstranačkih borbi i kako degradirati koalicijske partnere, mi im želimo sretan put i u tome nećemo sudjelovati. Ponuda za koju sam čuo da su dali HSLS-u – da dobiju dva prolazna mandata za četiri izborne jedinice za nas je apsolutno neprihvatljiva -rekao je Ćorić.

Ne odgovori li HDZ pozitivno na njihova očekivanja u sljedeća dva dana, ultimativno najavljuje Ćorić, raskinut će suradnju s HDZ-om u Skupštini grada Zagreba, 12 županijskih skupština i u 150 gradova i općina, gdje s HDZ-om sudjeluju u vlasti, javljaHRT.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a održat će se u 10 sati u središnjici stranke. U 11 sati ondje će se održati i sjednica Nacionalnog vijeća.

Središnji odbor HDZ-a svoju će sjednicu održati u 13 sati u dvorani Judo kluba Lika. Ta HDZ-ova stranačka tijela trebala bi odlučiti o tome s kim će i kako ta stranka surađivati na predstojećim parlamentarnim izborima.

Podsjetimo, čelnici HDZ-a u subotu su održali niz sastanaka s predstavnicima dosadašnjih koalicijskih partnera.

 

M.M. bpz.ba