PENDEŠ: Nismo zadovoljni Schmidtovim izvješćem

0
399

O aktualnoj situaciji u zemlji, izborima, tenzijama, nedogovorima, omjerima snaga, za N1 govorila je Marina Pendeš, izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Situacija u BiH nije ružičasta i šaljemo poruku u svijet kao nefunkcionalna država. Trebaju nam reforme i izmjene zakona”, kazala je Pendeš na početku odgovarajući na pitanje kakva je situacija u BiH.

Izbori će se održati, SIP je raspisao izbore, a najavljuju se i novi pregovori oko prijedloga izmjene Izbornog zakona.

“Predsjednik HDZ Dragan Čović je rekao da je uvijek otvoren za razgovor i mi smo kao HDZ zainteresirani za razgovor. Jako je bitno da smo u jednakoj poziciji kao ostala dva konstitutivna naroda da možemo birati predsjednika i predstavnike u vlasti”.

“Mi idemo na izbore i to je manje zlo. Često se fokusiramo na ono što je za nas bitno, a to je izmjena Izbornog zakona želeći da BiH dovedemo u poziciju za kandidatski status u EU”, kaže Pendeš.

Kaže da bošnjačka politika kroz parlamentarnu proceduru želi da se ona ne provede i s DF, zastupa takve interese.

“DF je bošnjačka politička stranka na temelju izbornih rezultata i onoga tko je za njih glasovao. Bošnjačka politika je da se kroz parlamentarnu proceduru ne provede istinska procedura o izboru izbornog povjerenstva.”

“Ne razumijem u čemu je opstrukcija u novcu za izbore. Prvo treba donijeti proračun i to je zakonski, nije opstrukcija ministra Bevande. Ministar Bevanda nije jedini odgovoran za donošenja proračuna.”

Istaknula je da SIP banalizira priču i želi kozmetičku promjenu izbornog zakona i digitalizaciju. Kada sam ih pitala na jednom “okruglom stolu” je li to moguće uraditi, kazali su da nije. Isto tako, Pendeš kaže da HNS i HDZ i svi Hrvati žele demokratsku BiH i pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti.

“Može i izmjena Izbornog zakona biti uvjet za novac koji je neophodan za održavanje izbora. Nisu se stekli uvjeti ni po kojem osnovu za izbore. HDZ ide na izbore.”

HDZ se žalio na izbor članova SIP-a ali je Sud BiH presudio da su izabrani u skladu sa zakonom.

“Pokušavaju protiv Dragana Čovića stvoriti atmosfere da smo mi protiv BiH i pozicionirati Hrvate kao neprijatelje ove države. Ovo je naša domovina.”

Bilo je burno kada je upitana o veličini plaće koju prima dok neki građani nemaju novca za kupiti litar ulja koje košta pet maraka.

“Nigdje to nema na svijetu da se pita za plaću. To je osobno pitanje. Mislim da je to neprimjereno”

Kazala je da podržava i ograničavanje mandata na dva ciklusa i da treba dati priliku mlađima da pokušaju uraditi nešto bolje. Isto tako je naglasila da nije zadovoljna s izvješćem visokog predstavnika Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Nije se spominjalo narušavanje prava Hrvata i izvješće ne odgovara istini. Ne cijeli, ali ne odgovara istini“, zaključila je Pendeš./HMS/