Picula: Hrvatska mora uložiti više napora kako bi se izbjegla svojevrsna “mostarizacija” BiH

0
220

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula upozorio je kako Republika Hrvatska mora uložiti više napora da bi se u skoroj budućnosti, odnosno nakon izbora u listopadu, izbjegla svojevrsna “mostarizacija” BiH.

-U gradu Mostaru godinama nema izbora na lokalnoj razini zbog političkih blokada. To bi se moglo očekivati u čitavoj BiH – svojevrsna “mostarizacija” BiH – istaknuo je Picula javljajući se u HRT-ov Studio 4 izravno iz Bruxellesa.

>>Opstaju li Hrvati u BiH?

Smatra da odnosi unutar BiH opterećuju bilateralne odnose, ali da Republika Hrvatska mora uložiti dodatan napor kako bi artikulirala europski odnos prema tom prostoru.

-Ono što opterećuje bilateralne odnose su politički odnosi i dinamika u samoj BiH. Hrvatska mora voditi aktivnu regionalnu politiku i mora uložiti više napora da artikulira europski odnos prema tom prostoru – naglasio je Picula.

>>Grabar Kitarović u Sarajevu: Ključno je osigurati da nakon izbora u listopadu ne dođe do potpune paralize procesa u BiH

Podsjetimo, tijekom jučerašnjeg razgovora s najvišim dužnosnicima BiH, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović upozorila je kako je ključno osigurati da nakon izbora ne dođe do paralize procesa u BiH.

-Hrvati nisu nikada bili nacionalna manjina u BiH i neće nikada pristati na to. U ovom trenutku je ključno osigurati da BiH nakon izbora ne završi u paralizi. Dogovor oko reforme izbornog zakonodavstva, a znamo da je jedan od temelja pravne države. Ja ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije, želim da to učinite sami i to je sva bit mog angažmana u okviru trećih država. Za to je potrebna politička mudrost i nadam se da će je u BiH naći. Spremna sam vam pružiti svu potporu, BiH neće imati većeg zagovornika od Hrvatske na putu prema EU – istaknula je Predsjednica Republike.

 

M.J.