PLENKOVIĆ: Bilo bi dobro da vlada Srbije razmisli o izjavama

0
215

Odnose sa Srbijom i otvaranje poglavlja 23 komentirao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Kaže da je ova Vlada zaštitila javne interese Hrvatske i poslala Srbiji jasnu poruku da Hrvatska neće dopustiti ugrožavanje sigurnosti svojih građana te je omogućila nastavak procesa pregovora. Osvrnuo se i na najave iz Srbije o dizanju novih optužnica.

“Bilo bi dobro da vlada Srbije razmisli o izjavama. Ako nešto znam, to su način na koji idu pregovori, bolje nego itko drugi. Želimo da se Srbija europeizira i suoči s prošlošću. Srbija mora doživjeti bitan element katarze. Jer to još nije doživjela i to ste vidjeli na primjeru rezolucije o Šešelju u EU parlamentu. Vidjeli ste oklijevanje u reakcijama političkih i pravnih komentara. Želimo kvalitetne odnose sa Srbijom. Na Srbiji je da učini iskorake”, poručio je Plenković.

Podsjetimo, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da je ponašanje odlazeće hrvatske vlade prešlo sve granice normalnog govoreći o nastojanjima Hrvatske da u pristupnim pregovorima s EU-om prisili Srbiju da ukine nadležnost za ratne zločine na području Hrvatske, surađuje s Haškim sudom i osigura hrvatskoj manjini predstavnika u srbijanskom parlamentu bpz.ba