Plenković: Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a

0
138

Komentirajući izjave Predsjednice Republike, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je istaknuo kako ista, ukoliko ima ambicija za drugi mandat, treba o tome razgovarati s vodstvom stranke.

-Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za Predsjednicu. Jasno sam kazao ako ima ambicija za drugi mandat – volio bih da svoju želju da do znanja meni kao predsjedniku HDZ-a i nakon toga ćemo je razmotriti i odlučiti – rekao je Andrej Plenković gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Komentirajući oštre kritike na rad Vlade premijer je kazao da Predsjednica nastupa na raznim aktivnostima i ima svoju odgovornost.

-Podupro sam inicijativu da svoj ured izmjesti u pojedine dijelove Hrvatske. Mi smo prva Vlada koja ima Ministarstvo koje se i formalno bavi demografijom i imamo niz mjera koje smo već donijeli. U ponedjeljak imamo sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju, nove mjere među kojima i pronatelitetni dodatak. Vlada je svjesna problema, a ako predsjednica i njezin tim imaju sugestija mi ćemo ih rado uzeti u obzir – poručio je.

>>Ima li naša Predsjednica savjetnike?

Osvrnuo se i na burnu saborsku raspravu nakon koje je u Saboru izglasovano povjerenje Vladi i ministrici Nadi Murganić.

-Ova inicijativa i prethodne su očito rađene na uskogrudan način, ne vode računa o širim interesima. Neka pitaju OPG – ove, male i srednje dobavljače i sve koje rade u Agrokoru koliko je Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja polučio uspjeh”, kazao je Andrej Plenković dodajući da je parlamentarna većina stabilna – što je “pokazalo je 78 glasova u Saboru – rekao je.

>>Vrdoljak: Sretan sam što HNS nije u društvu s Pernarom, Grmojom, Bernardićem i Marasom

Pojasnio je zašto je saborsku raspravu nazvao ‘dnom dna’.

-Ne može se ta izjava izvući iz konteksta. Plenarnim saborskim raspravama nakon sjednica Europskog vijeće želim približiti zastupnicima teme koje su relevantne za Hrvatsku. Navečer se dio rasprave u Saboru pretvorio u diletantizam, s neumjesnim komentarima – koji ruši kredibilitet institucije. Zato sam tako reagirao – kazao je.

Osvrnuo se i na mogućnost nagodbe sa Sberbankom.

-Njihovi predstavnici su dolazili i na sastanke u Vladu, a razgovarali su i s predstavnicima drugih banaka. Žao mi je da Sberbanka nije sudjelovala u svim poslovima i procesima koje je Izvanredna uprava provodila kada se pronalazio novi model financiranja. Oni su odabrali put da svoje tražbine nastoje dobiti putem tužbi u drugim državama. Vidjeli ste odluku londonskog suda koji je priznao zakon o Izvanrednoj upravi. Pozivam ih da se vrate pod okrilje suradnje kakvu imaju i drugi vjerovnici – izjavio je.

>>Davor Gjenero: Ivica Todorić je zatočenik ruskih interesa u Slavoniji i Baranji

Komentirao je i javno objavljeni dio presude Arbitražnog suda UN-a u slučaju INA – MOL.

-Dali smo precizno priopćenje nakon odluke i jasno stavili našu poziciju. Vodi se drugi proces u Washingtonu i Vlada ne namjerava komentirati pravorijek dok drugi proces traje – rekao je Plenković, dodajući kako je Mostov ministar Slaven Dobrović bio upoznat s pravorijekom.

Ustvrdio je kako Vlada radi na procesu reotkupa dionica Ine.

-Završen je zahtjev za prijedlog – traženje savjetnika koji će nam pomoći u otkupu Ine ili pronalaženja strateškog partnera. Već idućeg tjedna predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore, u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i Muenchen gledati kako da Hrvatska pet milijardi eura duga koji imamo u cestovnom sektoru, ‘umjesto da sve dolazi brzo naplatu, riješi na kvalitetan način bez monetizacija autocesta’ – izjavio je predsjednik Vlade.