Plenković o Hasanbegoviću i Bruni Esih: “On je tako odlučio…”

0
152

Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a razgovarao je jutros s članom Predsjedništva stranke Zlatkom Hasanbegovićem koji se odlučio kandidirati na listi nezavisne Brune Esih u Zagrebu.


Plenković je kazao kako je to što je Hasanbegović učinio “apsolutno u suprotnosti sa statutom stranke, ali neće biti automatizmom izbačen, nego će se idući tjedan sastati stranačka tijela na kojima će se odlučivati o njegovoj sudbini u HDZ-u”.

On je povukao taj potez. Razgovarat ćemo s njim idući tjedan, sastat će se i tijela stranke pa ćemo vidjeti što ćemo dalje. To je njegov izbor”, poručio je premijer koji je s Hasanbegovićem jutros razgovarao.

“Nazvao sam Hasanbegovića, vrlo otvoreno smo razgovarali. Shvatio sam da je odluku donio praktički u posljednji trenutak, čini mi se ponukan nekim ozračjem koje je izbliza gledao u Saboru.Razgovarat ćemo idući tjedana i on i kolegica Esih koja je izabrana zajedno sa mnom u prvoj izbornoj jedinici, na preporuku gospodina Hasanbegovića i nekih drugih, te je na temelju mojegpovjerenje bila na listi s nama. Glasali su vrlo korektno u situaciji koju smo imali sada”, rekao je Plenković u Vinkovcima.

Na upit nisu li mu vezane ruke budući da bi izbacivanje Hasanbegovića iz stranke dovelo u pitanje većinu u Saboru, Plenković je ustvrdio da eventualni izlazak Hasanbegovića iz HDZ-a neće ugroziti većinu. “Nije meni ništa zavezano. Šta bi meni bilo zavezano? Tko radi dramu? Da li mislite da bi baš svi ovako reagirali da nisu lokalni izbori 21. svibnja?”

Bruna Esih je za Maxportal rekla rekla je  da su  stavljanje Zlatka Hasanbegovića na listu držali u tajnosti iako su znali da tajnost može trajati najviše jedan dan. Najavila je da će početkom idućeg tjedna biti promocija kandidata i programa i da će Hasanbegović tada obrazložiti svoju odluku.

Tijekom susreta na prosvjedu Krug trg Hasanbegović nam je kazao da je glavni motiv za njegovu odluku bila “moralna kaljuža koja je doživjela klimaks u saborskom preslagivanju”

MP/foto: