Plenković protiv velike koalicije: Ako Most bude relativni pobjednik izbora, neka Petrov bude premijer

0
373

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je u Zagrebu, zajedno s Ivanom Maletić, predstavio program za mlade “Biraj bolju budućnost” a tom prigodom osvrnuo se i na prozivke iz Mosta.

-Možemo donijeti Hrvatskoj onu inovativnost koja je potrebna Hrvatskoj za napredak. Vi, naši mladi možete napravitii da Hrvatska prednjači u tome jer ste pokazali da možete puno i više od drugih – istaknula je tom prigodom Ivana Maletić, prenosi N1.

Mladima je poručila da su oni ta snaga koja može stvoriti bolju budućnost.

-Nedostaje početi raditi nakon usavršavanja. Rekli ste da se nakon školovanja vratite tu se tu i da ste bez posla. Sada je svaki četvrti mladi bez posla i moramo to skupa promijenti i zato smo u temelje programa stavili siguran posao za mlade i to ćemo razvijati zajedno. Slušali smo poduzetnike i stavili smo sve promjene koje su vezane za stvaranje novih radnih mjesta. Ono što ste vi istaknuli je obrazovanje u skladu s potrebama poslodavaca. Zato je to u temeljima našeg programa. Obećavamo da ćemo kao vlada slušati vas i vas uključiti. Mjere nećemo raditi tako da im se vi prilagođavate nego ćemo se mi prilagođavati vama – kazala je Maletić.

Predsjednik mladeži HDZ-a Josip Bilaver pozvao je sve političke suparnike da sučele programe za mlade.

‘-Mi ćemo prezentirati sveobuhvatan program za mlade. Dosad nije bilo takvog programa. Znamo u kakvoj su situaciji mladi u Hrvatskoj, dugo su zanemarivani. Bilo je vrijeme da napišemo konkretne mjere. Mladi zaslužuju najviše i najbolje što možemo ponuditi. Pozivam političke suparnike da sučelimo programe za mlade. Moramo pooraditi na tome da mladi dobiju posao. Tražit ćemo da se poslodavce oslobodi plaćanja doprinosa na sve mlade koji će biti primljeni za stalno – kazao je Bilaver.

Za Andreja Plenkovića ovo je nastavak programa započetog prije četiri godine.

-Obrazovanje je temelj razvoja društva. Za mene je ovo nastavak projekta kojeg smo počeli prije 4 godine kada sam odlučio da sustavno izgradimo mlade političare HDZ-a – kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nezaposlenost mladih i pitanje neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada smatra glavnim problemima.

-Postoje 3 do 4 bitna problema mladih, a to su visoka stopa nezaposlenosti – tu smo treći u EU. Zatim pitanje neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Pitanje isključenosti nekih mladih od obrazovnog sustava. Ključno pitanje, a to je stambeno pitanje mladih. Obrazovanje je ključ razvoja svakog gospodarstva i da bismo bili u stanju imati ljude koji će voditi Hrvatsku obrazovni sustav mora stvoriti mlade za radna mjesta budućnosti. Tu se od mladih očekuje kritičko razmišljanje, želim da budu kreativni da su inovativni i da su u stanju rješavati probleme. Upravo na tom tragu sastavljen je ovaj program – kazao je Plenković.

HDZ je decidirano protiv velike koalicije

Dotaknuo se i odnosa Mosta i HDZ-a, istaknuvši kako ne vidi zašto bi ga trebali kritizirati.

-Mogu svi izražavati svoje stavove ne vidim zašto bi Most trebao mene kritizirati, ja nemam opterećenje nesporazuma iz prošle vlade. Otvoreni smo za suradnju s Mostom. Ako Most bude relativni pobjednik izbora, neka Petrov bude premijer – kazao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja nakon predstavljanja programa.

Poručio je kako predsjednik Vlade bez izbornog legitimiteta nije rješenje.

-Mi smo sasvim jasni – praksa u Hrvatskoj je da je nabolje za vladu da predsjednik ima politički autoritet i da ima izborni legitimitet. Ja se toga držim. Budite uvjereni da one kombinacije nećete gledati za dobro Hrvatske i demokracije – kazao je Plenković.

>>Višnja Starešina: Što donosi 11. rujna?

Iznova je otklonio mogućnost stvaranja velike koalicije HDZ-a i SDP-a, na kojoj Most, Milan Bandić i još neke stranke grade

-HDZ je decidirano protiv velike koalicije. Velike koalicije neće biti. Idemo u pobjedu. Otvoreni smo za stranke koje su nam bliske – zaključio je Plenković, javlja  N1

R.H.