Plenković za sutra najavio rigorozne mjere, trajat će 30 dana

0
410

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade najavio povećanje ovlasti Stožeru civilne zaštite što bi u narednim danima trebalo dovesti do zabrane rada određenih trgovina, kafića, muzeja, kino dvorana te drugih javnih mjesta.


– Smanjiti ćemo sve mogućnosti društvenih kontakata što je ključno u borbi protiv širenja virusa. Teretane, sportski centri, izložbe, sajmovi, revije, plesne škole, dječje radionice, noćni i disko klubovi, vjerojatno trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata i niza uslužnih djelatnosti…

Ove su mjere privremenog karaktera kako bi zaustavili širenje virusa, a sve po iskustvima drugih zemalja. Ako djelujemo sada, brzo i učinkovito i odvažno, možemo spriječiti veće posljedice za zdravstvenu sigurnost naših građana – rekao je Plenković.

Premijer je naglasio i da je u Hrvatskoj rast bitno sporiji, primjerice Španjolska je prije samo 17 dana imali 58 zaraženih, sada ima 11 tisuća.

Mjere koje druge zemlje poduzimaju idu od zabrane javnih okupljanja pa čak i slobode kretnja, zatvaranja kafića i restorana, samoizolacije, kontrole na granicama…

– Apeliram na sve građane da detaljno prate upute Stožera, ovo je trenutak za visoki stupanj osobne odgovornosti, ovo je jedan od najbitnijih elemenata za suočavanje s krizom – rekao je Plenković.

O novim mjerama večeras je na press konferenciji govorio podpredsjenik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović i za sutra najavio predstavljanje mjera vezanih uz ograničavanje javnog okupljanja, privremenu obustavu rada ugostiteljskih objekata i drugih uslužnih djelatnosti.

“Mi ćemo s time ići već sutra. Ograničit ćemo ih privremeno na 30 dana, nadamo se da ih nećemo morati produžavati, a sve s osnovnim ciljem da se smanje mogućnosti socijalnih kontakata, da se minimiziraju situacije u kojima može doći do daljnjeg širenja virusa među pučanstvom, a pogotovo među starijih sugrađanima za koje pripremamo ne samo uputu da se ne kreću izvan domova već treba organizirati cijeli set mjera kako bi se za njih osigurala opskrba i liječnička skrb s obzirom na situaciju u kojoj bi se mogli naći”, rekao je Božinović.

R.I. Foto: FaH