Plenkovićove kušnje i napasti

0
213

Men’se čini da Plenković zna što radi i kud goni, ali opet kakvi bi mi Hrvati bili ako ne bi sumnjali. Ako ne bi svaki put bolji sastav reprezentacije izveli od Čačića, Blaževića i bilo kojega slektora. Ako ne bi bolju propovid od pratra izrekli. Ako ne bi bolju Vladu od svakog premijera sastavili.

Prva Andrejeva kušnja jest ministar Hasanbegović.

Odjednom nam je kultura postala važna. I da ni za što drugo nije zaslužan, kralj Hasan je zaslužio naše poštovanje jer smo konačno stufili koliko je kultura i sve što se uz nju veže važna. Kroz “kulturu” nas je crvena vlast godinama ponižavala, farbala kako je tila i umila. Kroz kulturu nam se nametnu i TV programi i urednici i njijovi poslušnici. Bet kulture nikada nećemo do arhiva i do istine o nama, o našim didovima i pradidovima, o zločinima onih koji su pola stoljeća prodavali bratstvo i jedinstvo a zapravo nas zavađali, držali u neznanju, potcjenjivali i ismijavali.

 

zlatko20hasanbegovic1-660x330

Gledam večeras Bujicu. Zna sam da je naš Marko LjubićMarko_Ljubic-fit-300x169 pametan, ali opet lipo me iznenadio kako slaže misli, kako sve dobro obrazlaže. Ne bi niko reka da je sa Širokog, što reče Bujanec. Jerbo za većinu Rvata iz Rvatske mi Hrvati iz Herceg Bosne smo obični šverceri, uskogrudni nacionalisti, ustaška dica, nepismeni i bahati. A gle našeg Marka. Nek si im reka Marko. I Plenkoviću i onima koji misle da su svu pamet ovog svita pobrali. Nekako mi izgleda da ADZova desnica prvi put zna što ‘oće i zna kako do cilja. Imaju Hasana kao simbol svega što bi tili a ne znaju reći; ne dopuštaju da ga se bilo ‘ko odreče samo zato što je to tražio nekakav Pupovac i što to očekuju nekakvi lažni antifašisti. I brane to argumentima, lagano k’o da ih se ne tiče. A Plenković je tu ka Hugo iz crtića – koji god konop povuče – pokajat će se. Naš drugi mudrac s Juga, Bože Skoko skače visoko. On je uvik ka neki poklopac svakom loncu. Pa veli da Plenković neće imenovati ni Hasanbegovića ni neku Obuljen nego će “izmisliti” salomonsko treće rješenje. Ajd, da i to vidimo.

Meni sami nije jasno kako antife, što bi reka Marko, ne tufe da bi im Hasan bio višestruko opasniji ka saborski zastupnik nego ka ministar. Pa i samom Plenkoviću. Bože mili, što bi Sabor bio gledan kad bi Hasan polemizira sa Stazićom, ako je taj još živ. Ili s Peđom, koji je preoteo od Jovanovića titulu najomraženijeg SDP-ova zastupnika.

Druga kušnja, bolje reći napast za Plenkovića su žene!dijana-i-miljanMilijan i Dijana Zadravec

Obeća je javno da će ih biti. I sad mu prva, koja je iznila kampanju, koja nam je i objašnjavala kako Hrvatska može izići iz krize, kako bolje koristiti EU fondove itd., Ivana Maletić ostaje u Briselu. Neće je biti ni u Saboru, ni u Vladi. Što će svakako razgaliti srca Ive Stiera i Božinovića. I ražalostiti sve one koji su preferirali  upravo Ivanu kao našu novu Ivanku Orleanku. Ima jedna lipa, šesna cura, koja će kažu biti ministrica zdravstva, Dijana Zadravec. Niko o njoj ništa ne zna, a svi joj se dive. Niko ne pita može li, pa ni bi li ona tila voditi to ministarstvo, ali eto splet okolnosti, sudbina, sreća ili nesreća – ko bi ga zna, dovedoše je izgleda u novu Vladu.

Priča se i o Mariji Boban, profesorici sa splitskog prava, kao ministrici znanosti. Profesori, nastavnici i učitelji se vataju za glavu. Ajd eto joj znanost, ali šta bi to ona mogla uraditi u školstvu? Svi bi oni rađe Ljilju Vokić iz stranačkog Savjeta i iz mirovine vratili u Ministarstvo nego trpili neke nove curke koje bi se došle učiti na ‘rvatskoj dici.

Nema ni Božo Petrov sriće sa ženama. Njemu su draži Ante, Vlaho, Ivan i Tomislav nego sve cure što ih ima.

brkic_hasanbegovic_dres

Treća kušnja našem Andreju će biti još više naš Milijan. Kao u dobrim su odnosima, a niko im ne viruje. Kao Milijana ništa ne zanima, a nije da nije. Zamjenik predsjednika stranke je sve – ali samo ako predsjednik ne daj Bože umre ili se teško razboli. Milijan je to brzo shvatio pa se na izborima potrudio dokazati i pokazati kako je svlada temelje politike i da zna biti glas naroda. I sada kad je to posta, kad može u Saboru stvarno to i biti, predsjednik Kluba ne će biti on, nego Bačić koji je po okretnosti i prevrtljivosti brži od Šeksa. Neće biti ni dopredsjednik Sabora što će mu Plenković vjerojatno ponuditi. A ono što bi on htio zapalo Božu i njegova Vlahu. Vlaška posla.

Ipak, najveća kušnja za Plenkovića postaje – kako ostati svoj!?

Kako recimo ostaviti Karamarkove ministre koji to zaslužuju: Tolušića, Butkovića, Marića, Kuščevića, pa i Klimana, a istodobno nametnuti se kao novi lider, s novim ljudima? Kako se postaviti prema dvojnosti naši HDZ-a, od kojih jedan ne gubi a drugi sve više dobiva. Preko koga “zagospodariti” Herceg-Bosnom? S istim ljudima ili dopustiti neki vitar promjena i u Mostaru?

Puno je nepoznanica, ali nekako mi se čini, kad je znao složiti liste i dobiti izbore, kad je u miru doveo pregovore s Božom do kraja, da će nekako isplivati, odoliti svim napastima i svladati sve kušnje, za opće dobro umornog naroda s obje strane granice. Mladen LJubić-Vajta14079511_1026174054168556_2458706691886880855_n