Počinje zimsko računanje vremena!

0
534

U noći sa subote na nedjelju spavat ćemo jedan sat dulje! Ne zaboravite, u nedjelju u 3 sata ujutro kazaljke se pomiču jedan sat unatrag. Time završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena.
Tijekom zimskog računanja vremena, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, obvezno je i u vožnji danju imati upaljena svjetla. Prelaskom na zimsko računanje vremena mijenja se i način obračuna električne energije: viša tarifa traje od 7 do 21 sat, a niža od 21 do 7 sati. Zbog prelaska na zimsko računanje vremena vlakovi koji u to vrijeme voze na HŽ-ovim prugama bit će zaustavljeni na jedan sat u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat unaprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se kazaljke vrate na standardno vrijeme i ljudi spavaju jedan sat dulje.

 

M.M. bpz.ba