Pogledajte prvu projekciju raspodjele mandata za Zastupnički dom Parlamenta BiH

0
298

Portal Bild.ba jučer je objavio projekciju za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno za Zastupnički dom tog parlamenta. U novom tekstu donosimo projekciju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Piše: Josip Zelenika, Bild.ba

Prema preliminarnim rezultatima nakon obrađenih 86,11% biračkih mjesta, može se reći da je sastav Zastupničkog doma PS BiH gotovo identičan kao poslije općih izbora 2018. godine.

Podsjetimo se, Zastupnički dom PS BiH čine 42 zastupnika, i to 28 njih izabranih u Federaciji BiH i njih 14 izravno izabranih u Republici Srpskoj. Ukupno gledano, SDA ostaje najjača stranka u državnom parlamentu sa 8 zastupnika, slijedi SNSD sa 6 zastupnika. HDZ BiH osvojio je prema projekciji 5 mandata, a SDP BiH 4. DF i NIP imaju po 3 mandata, a SDS, PDP, Naša stranka i NES po 2 mandata. Po jedan mandat osvajaju PDA, Ujedinjena Srpska, DEMOS, Socijalistička partija Petra Đokića i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Rezultati u Republici Srpskoj su isti u sve tri izborne jedinice, naime u svakoj od njih SNSD je osvojio po 2 mandata, dok je SDS u dvije jedinice osvojio po jedan mandat, a PDP je uzeo mandat u Banjalučkoj regiji. Sve druge stranke i liste koje ulaze u državni parlament s područja Republike Srpske ustvari ulaze pomoću kompenzacijskih mandata, a zbog čega postoji i velika vjerojatnoća da pojedini od njih neće ugledati ni Bijelu ni Plavu dvoranu Parlamentarne skupštine BiH, a vjerojatno je da će zbog nedostatne zastupljenosti jednog konstitutivnog naroda, kompenzacijski mandat pripasti eventualno SDA ili nekoj drugoj većinski bošnjačkoj stranci.

Kada je riječ o izbornim jedinicama u Federaciji BiH, nakon obrađenih 83,42% biračkih mjesta, SDA je ostala najjača bošnjačka stranka u državnom parlamentu. U izbornoj jedinici 4 koja obuhvaća Županiju Srednja Bosna i Zeničko-dobojsku županiju, SDA osvaja 3 državna mandata, a HDZ BiH, DF i SDP po jedan mandat. Najveći gubitnik u ovoj izbornoj jedinici je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, čija BH inicijativa nije bila ni blizu osvajanju mandata u državnom parlamentu, a u odnosu na 2018. izgubili su gotovo 20.000 glasova.

U izbornoj jedinici 5 (Tuzlanska i Posavska županija s glasovima iz Brčko Distrikta BiH), SDA je osvojila 2 izravna mandata, a SDP, DF i PDA po jedan mandat u državnom parlamentu. Razlika između SDA i ostalih bošnjačkih stranaka u odnosu na 2018. se drastično povećava u korist SDA. Iako nisu prebrojani svi glasovi, SDA je već na sličnom rezultatu kao prije četiri godine, a SDP ima 15.000 glasova manje, dok je PDA Mirsada Kukića izgubila 2/3 biračkog tijela. HDZ BiH je na prošlim izborima osvojio jedan izravni državni mandat u ovoj izbornoj jedinici dok mu sada za to nedostaje manje od 900 glasova, kolika je razlika njih i PDA te ostaje za vidjeti hoće li to biti dostižno nakon što pristignu glasovi poštom.

Kada je riječ o izbornoj jedinici 3, odnosno Sarajevskoj županiji, po jedan mandat osvajaju NIP, SDA, Naša stranka i DF, uz podjednak broj glasova SDA i NIP-a, a što je drastična razlika u usporedbi s izborima 2018. godine, kada je SDA osvojila gotovo dvostruko više glasova od prve sljedeće (Naše) stranke. Narod i pravda (NIP) bilježi rast od gotovo 100% glasova u odnosu na četiri godine ranije, što i nije iznenađenje ako se uzme u obzir da vladaju u Sarajevskoj županiji i da glasači pokazuju simpatije prema Elmedinu Konakoviću i ekipi kojom je okružen. I DF i Naša stranka bilježe pad broja glasača u odnosu na ranije izbore. Najveći gubitnik ovih izbora u Sarajevu jesu SBB i Fahrudin Radončić koji se odlučio na kritiku i pozicije i opozicije a taj pokušaj „trećeg puta“ rezultirao je gubitkom 20.000 glasova u Sarajevskoj županiji.

SDA, NES i SDP osvajaju po jedan državni mandat u izbornoj jedinici 1, koja obuhvaća Unsko-sansku i Hercegbosansku županiju, iako su rezultati vrlo tijesni pa može doći do promjene nositelja mandata. U ovoj izbornoj jedinici HDZ BiH bilježi pad broja glasova, njih skoro 4.000 u odnosu na prethodne izbore, dok HDZ 1990-HNP bilježe blagi rast podrške. HRS se prvi put natječe za državni parlament u ovoj jedinici te se može reći da je „uzeo“ 1.000 hrvatskih glasova, očito nauštrb HDZ-a BiH. Za sada je rezultat podijeljenosti i gubitak hrvatskog izravnog mandata u državnom parlamentu iz ove izborne jedinice, ako se rezultati ne promijene u korist HDZ-a BiH.

Izborna jedinica 2 obuhvaća hercegovačke županije i ovdje je situacija ista u pogledu državnih mandata kao prije četiri godine – HDZ BiH osvaja 2, a SDA 1 mandat. HDZ BiH je zadržao rezultat s tendencijom rasta podrške, dok SDA gubi oko 5.000 glasova podrške. HDZ 1990-HNP nije ponovio dobar rezultat s prethodnih izbora te je izgubio par tisuća glasova, dok su debitanti iz HRS-a (koji prvi put nastupaju samostalno za državni parlament u Hercegovini) osvojili više od 7.000 glasova, tj. skoro 6% glasova. Najveći gubitnici u Hercegovini jesu SBB koji ima manje od 1% podrške i Naša stranka, čiji glasovi su se prepolovili u odnosu na prethodne izbore.

Prema trenutnim rezultatima, kompenzacijske mandate u FBiH rasporedit će se tako što će HDZ-u BiH i NIP-u pripala po dva kompenzacijska mandata, a NES, Naša stranka i DF dobili bi po jedan. U Republici Srpskoj, po jedan kompenzacijski mandat osvaja PDP, DEMOS, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Ipak, postupak dodjele kompenzacijskih mandata je kompliciran zbog mogućnosti ždrijebanja kao i dodjele mandata zbog nedovoljne zastupljenosti konstitutivnog naroda ili pak podzastupljenog spola, zbog čega je tih 5 kompenzacijskih mandata vrlo upitno kome će ići od listi iz Republike Srpske./HMS/