Pokrenuta inicijativa o oduzimanju odličja koje je Hrvatski sabor dodjelio Stjepanu Mesiću

0
164

Iz Splita, s tribine održane povodom 18. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pokrenuta je inicijativa da se bivšem prvom čovjeku države Stjepanu Mesiću oduzme najviše hrvatsko odlikovanje Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom kojim ga je prije nešto više od 12 godina odlikovao Sabor u povodu Dana državnosti, javlja Dalmatinski portal.

Inicijativu o oduzimanju odličja je pokrenuo je Drago Krpina, obraćajući se Vladimiru Šeksu, koji je Mesiću tada uručio odličje.

– Dragi Vlado, obraćam se tebi i svima koji ste sjedili uz Sanadera da kao čin kajanja ostvarite ovo, oduzmite odlikovanje Mesiću. Potičem inicijativu osobito nakon presude u Haagu. On je mimo zakona dostavljao dokumente tribunalu i počinio teško kazneno djelo. Nisam pravnik, Vlado, ti znaš ima li elemenata za podizanje optužnice – kazao je Krpina.

>>Zašto Mesić i Josipović nisu oduzeli čin i odličja pravomoćno osuđenom generalu Tihomiru Blaškiću?

Krpina je naveo i da je prvi veliki otklon od Tuđmanovog HDZ-a imao Mate Granić u utrci za predsjednika ove stranke.

– Povjerovao je medijima i stranim šaptačima da je njegov uspjeh zagarantiran ako se makne od Tuđmanove politike. Nažalost, natjecao se s Mesićem i s Budišom tko će se više otkloniti od Tuđmana. Tek nas 50 u Saboru smo branili Tuđmanovu politiku i borili se protiv osovine Račan – Mesić uz koje je bio i smokvin list Dražen Budiša – rekao je Krpina, dodajući da se Ivo Sanader nakon pobjede HDZ-a na izborima 2003. godine nesretnim slučajem zatekao na mjestu predsjednika i da je nastavio Račanovu politiku.

>>Zvonimir Šeparović: Mate Granić apsolutno šteti ugledu hrvatske predsjednice

 Šeks je govoreći o Tuđmanu i prisjećajući se prvih demonstracija koncem 80-ih, koje je upravo vodio ovaj bliski suradnik svih HDZ-ovih predsjednika, nabrojio šest zaglavnih stijena doktrine prvog predsjednika zbog čega je uspio stvoriti državu i bez kojih bi se srušila stabilnost: nacionalna pomirba hrvatskog naroda koji se borio kroz povijest na suprotnim stranama, najviše u Drugom svjetskom ratu, jedinstvo i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, pravo Hrvata na neovisnost i samostalnost, mirotvorstvo braće Radić, socijalna pravda hrvatske ljevice i demokratski antifašizam nasuprot jugoslavenskom komunističkom totalitarizmu.

– Danas su se počele urušavati, stavljati pukotine u karijatide državnosti od strane brojnih krivotvoritelja povijesti. Temelj Hrvatske je pobjeda uz Domovinskom ratu, nikakav antifašizam, to je vrijedilo u Drugom svjetskom ratu. Tuđman je rekao Mesiću i Manoliću da smo pobijedili protiv Srba i Muslimana zahvaljujući i potomcima pristaša NDH-a, ne režima, nego NDH kao težnje hrvatskog naroda za nezavisnošću i slobodom. Hrvatska je nastala na pobjedi branitelja, ne na antifašizmu – na nogama je pričao Šeks.

>>Što o Stjepanu Mesiću pokazuju dokumenti iz “nestalog” dosjea UDBA-e?

Kazao je da se kao otrov nagrizaju ti temelji i da  brojni krivokletnici, klevetnici i sitne duše, Pigmejci i liliputanci koji su i danas na političkoj sceni neće zatamniti to velebno Tuđmanovo djelo velebne Hrvatske. Kao takve je izdvojio Manolića i Mesića za kojeg je i u Splitu ponovio da presuda ‘šestorci’ ide u dobroj mjeri na njegov teret zbog, kako je rekao, lažnog svjedočenja Stjepana Mesića u Blaškićevom slučaju.

– Mesić je lažno svjedočio da je Tuđman dijelio Bosnu. Njegovo lažno svjedočenje je temelj presude i zato na njegovu dušu ide osuda i na posredan način i ono što je učinio Praljak – rekao je.

Naveo je da sadašnje vodstvo na čelu s Andrejom Plenkovićem ima svijest gdje se nalazimo i da će Hrvatska i ovaj rat u konačnici dobiti, i to Tuđmanovom doktrinom u novim okolnostima.

– Od vas želimo potporu na svim razinama, treba nam čelična snaga za ovu pobjedu – pozvao je Šeks.

Na tribini ‘Dr. Franjo Tuđman – Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što’, održanoj u hotelu Atrium, govornici su bili Vladimir Šeks, Mario Kapulica i Drago Krpina. Tribinu je moderirala bivša urednica i novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić. Na samom početku prikazan je i film o prvom hrvatskom predsjedniku.

 

M.M.