Posjetili smo ranč ‘Klin dolac’ jedinstveno mjesto u Hercegovini!

0
374

200 duluma zemlje u komadu je veliki prostor, a ako se o takvom prostornom komadu netko brine i osmisli sadržaj, onda ga tek tada učini istinskim mjestom prirodne ljepote. Mostarac Danijel Glibić Danćo je takvo nešto i uradio na svojem ranču Klin dolac u mjestu Goranci petnaestak kilometara sjeverozapadno od Mostara. Ekipa ABCportala je posjetila ovaj jedinstveni ranč na području Hercegovine sa željom da svojim čitateljima ovom fotoreportažom dočara istinsku ljepotu prirode ali i jednu odličnu ideju koja je iz hobija pomalo prerasla možda i u zanimanje koje u budućnosti može postati ozbiljan biznis…

– Sve je počelo prije šesnaest godina kad sam kupio prvog konja i počeo sa svojom obitelji graditi ovaj ranč. Danas sa nekoliko svojih prijatelja na ranču u vlasništvu imamo 17 konja a u dogledno vrijeme u planu imamo i bavljenje uzgojem konja. Ovo mjesto postalo je prepoznatljivo mnogima i mnogi nas posjećuju. Tu su razni školski ali sve više i poslovni izleti. Naša škola jahanja je zanimljiva sve većem broju ljudi na ovom našem prostoru i evo dolaskom lijepog vremena otpočela je prava sezona za ljubitelje jahanja- rekao je novinaru ABCportalavlasnik ranča Danijel Glibić te otkrio kako za ovakvo nešto treba i financijska konstrukcija koja treba pokriti troškove ranča.
– Minimalno po jednom konju mjesečno trošak je 100 KM a potpuni tretman dođe oko 400 KM. Treba ih prehraniti u slučaju jačeg snježnog nevremena ili kiše, troškovi veterinarskih usluga ali i potkivanja konja. Doduše potkivanje radim sam jer me je jedan majstor iz Sinja naučio raditi- kazuje Danijel i dodaje kako su troškovi održavanja ranča i konja godišnje najmanje 20 000 KM.

No i troškovi i zarada za Danijela su još uvijek u drugom planu jer u prvom planu je ljubav prema konjima, prirodi, njegovim Gorancima. On već dugi niz godina svakodnevno iz Mostara dolazi na Gorance na svoj ranč i ništa ne prepušta slučaju. Na njegov ranč znaju doći i njegovi prijatelji iz Bosne koji imaju problema sa zdravljem svojih životinja pa ovdje na ovom čistom hercegovačkom zraku njihovi konji se vrlo brzo oporave i ozdrave.

-Znao sam sto puta ovdje doći prije zore uraditi ono što je trebalo i onda se vratiti u Mostar svojim obvezama. Također sam bio tu i kad se od snijega jedva moglo doći ali moralo se doći i vidjeti stanje na ranču- govori nam Danijel dok u Klin dolac dolazi nova grupa jahača rekreativaca željnih opuštanja i odmora na ovom brdsko planinskom području u podnožju planine Čabulje…

Pogledajte nekoliko fotografija u nizu ispod teksta koje je za čitatelje ABCportala snimio Ivan RAMIĆ
TAGOVI