POTRESNA PRIÄŒA IZ KINE

0
346

Potresna priča iz Kine ovih dana potresa svijet. Ženu u dobi od četrdeset godina nagovaraju da abortira dijete u osmom mjesecu trudnoće da joj muž ne bi ostao bez posla.

Ova je nesretna žena o ultimatumu najprije ispričala lokalnim novinama da bi u kratkom vremenskom roku priča obišla svijet. Na nogama su brojne udruge diljem svijeta koje nude pomoć pa i zaposlenje suprugu ako ga otpuste. Kako trenutno stoje stvari pritisak je na majku čini se popustio ali Kina je još uvijek daleko od dokidanja ‘politike jednog djeteta’ koje doslovno dozvoljava tek jedno dijete po obitelji.

Desetljećima je redovna praksa u Kini da ženu koja nosi drugo dijete nasilno odvode na abortus ili barem roditeljima prijete na svakojake načine. U ovom slučaju stvar je poprima obilježja groteske jer je suprug spomenute trudnice policajac, dakle dio kineskog represivnog sistema zadužen za ‘sankcioniranje’ nepoćudnih, u čijim su redovima uglavnom kršćani, stjerani u suvremene ‘katakombe’, a kojih je trenutno već oko 10% ukupne populacije. bpz.ba