POUKA IZ BiH: Ne tražite pravdu u VSTV-u i pravosuđu Bosne i Hercegovine

0
483

Početak stegovnog postupka protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine, ukazuje na to da je već određeno povjerenstvo koje će razriješiti glavnu tužiteljicu njezine dužnosti, a po želji SDA tj. Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića Osmice

 

ZA FENIX-MAGAZIN PIŠE: Estera Horvat

Razlog je taj što je Gordana Tadić zajedno sa svojim tužiteljskim timom, u kojem su pretežno Bošnjaci, a koji nisu simpatizeri SDA nego profesionalci, procesuirala čelnike SDA.

Da su SDA i Bakir Izetbegović tražili, preko svojih članova vijeća razrješenje Gordana Tadić, potvrđuje i snimak govora Bakira Izetbegovića u Tešnju u kojem se isti hvali da je SDA pored drugih smijenila i Gordanu Tadić.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija je formirao skoro pa 100 posto prvostupanjsko povjerenstvo sastavljeno od Bošnjaka, koje je blisko SDA, a radi se o dva Bošnjaka i trećem članu, kojoj su majka i suprug Bošnjaci.

Korumpirane članice

Predsjednik VSTV nije nikada stavio na dnevni red raspravu i tražio odgovornost dopredsjednice VSTV Sanele Butigan Gorušanović. Radi se o tome da je dopredsjednica Sanela Butigan Gorušanović ocijenila kandidatkinju kćerku svoje kolegice sa Kantonalnog suda Sarajevo sa više bodova (pisali su o tome mediji) da bi ista prošla u sud, a sve kako bi vratila dug svojoj kolegici sutkinji sa Kantonalnog suda Sarajevo jer je za nju glasovala i lobirala prilikom izbora za članicu VSTV.

Nakon prijave drugih kandidata da ta kandidatkinja nije uopće uradila presudu za prolaz, predsjednik VSTV Halil Lagumdžija samo skida taj izbor sa dnevnog reda i nikada se više o tome ne raspravlja. Čuđenje je također izazvala i druga prepisku jednog kandidata, kojemu se priopćuje kako za njega neće biti mjesta u sudu na koji je kandidirao jer je Sanela Butigan Gorušanović obećala jednoj predsjednici Kantonalnog suda da će podržati njenog kandidata, a zato jer joj mora vratiti dugove za lobiranje i izbor za člana VSTV.

Da se radilo o članu VSTV, koji nije blizak SDA, odmah bi bila razriješena na sjednici. Međunarodna zajednica bi se „digla na noge“ da se ista članica razriješi. Pojedini novinari bliski SDA, bi orkestrirano razapinjali tu članicu Vijeća tražeći njenu smjenu. No kada je u pitanju Sanela Butigan Gorušanović, obzirom da je bliska SDA, zašutjeli su svi, pa i gospodin Kees van der Weide, nizozemski sudac koji je angažiran kao pravni ekspert, tj. savjetnik VSTV-a u vezi sa usklađivanjem sa standardima i praksama EU. Dakle, isti nema nadležnsti miješati se niti u izbor članova VSTV-a, a niti da utječe na odluke koje donose stegovna povjerenstva. No, to ga nije spiječilo da traži od članova VSTV-a da razriješe Gordanu Tadić, glavnu Tužiteljicu, čime neovlašteno i nezakonito utječe na rad VSTV.

Zaključak je: ako ste spremni da pokrivate kriminal SDA, SDA će vam to vratiti na način da će vas preko svojih članova VSTV zaštiti, a tu je i međunarodna zajednica, koja će stati iza tih članova VSTV, koji su bliski SDA.

Članica vijeća i prvostupanjskog povjerenstva Berina Alihodžić, tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo je također stegovno kažnjavana za preko 20 predmeta zastare a nije razriješena, a trebala je biti. No, kako rekoše :“ Ono što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno biku“!

Treći član prvostupanjskog povjerenstva Mirza Đozo, tužitelj Okružnog tužiteljstva Istočno Sarajevo, blizak SDA, imenovan je u tijeku stegovnog postupka protiv Gordane Tadić za suca Kantonalnog suda Sarajevo 26.travnja 2021.godine, očito kao nagradu za glasovanje za razrješenje glavne tužiteljice. Upitno je da li je on bio uopće tada tužitelj ili sudac, bez obzira što nije bio još preuzeo funkciju?

Uvjerio u suprotno

Nakon uložene žalbe Glavne tužiteljice Gordane Tadić, predsjednik VSTVa je formirao drugostupanjsko povjerenstvo i kada smo pomislili da ipak možda nije istina, da radi za SDA, uvjerio je sve u suprotno. Formirao je stegovno povjerenstvo u sastavu Slavo Lakić, tužitelj Federalnog tužiteljstva, Mahmut Švraka, glavni tužitelj Republičkog tužiteljstva RS i Mustafa Šabić, sudac Vrhovnog suda F B i H. Sve članovi bliski SDA!

Slavo Lakić je uvjek bio uz članove VSTV-a bliske SDA iz samo njemu znanih razloga i svaki njegov glas je dat kao potpora tim njihovim članovima. Mahmut Švraka, glavni Republički tužitelj RS je blizak SDA, te se čak hvalio u društvu da neće razriješiti Ranka Debevca sa mjesta predsjednika suda jer on ne vidi tu prekršaj. Taj glavni tužitelj Švraka je iskoristio maksimalno VSTV, jer je izigrao propise i dva puta bio izabran za člana VSTV-a, kao i za glavnog republičkog tužitelja. Inače, taj glavni tužitelj je bio je u dobrim odnosima sa članovima VSTV-a srpske nacionalnosti dok mu je trebala njihova potpora, da bude ponovo izabran za člana VSTV i glavnog tužitelja.

Što se tiče trećeg člana povjerenstva Mustafe Šabića, suca Vrhovnog suda Federacije BiH, isti je izabran na način da je Goran Nezirović, bivši član VSTV izlobirao istoga za prolaz u VSTV i za njega se kaže „Nezirovićev čovjek“. A, Goran Nezirović je blizak SDA i bio je dio članova VSTV, koji su upravo donosili odluke po naputcima SDA.

Ne vjeruju Hrvatu

Halil Lagumdžija je trebao odrediti jednog Hrvata u drugostupanjsko povjerenstvo i imao je Hrvata, Davora Martinovića koji je odvetnik i doktor prava, ali umjesto njega on je stavio Musafu Šabića, kako bi bio siguran da će drugostupanjsko povjerenstvo donijeti odluku o razrješenju Gordane Tadić. Također je mogla biti i Željka Radović, jer nikakvog sukoba nije bilo jer je njena kćerka uposlena u Tužiteljstvu. To iz razloga jer se nije odlučivalo niti o Željki Rafović, niti o njenoj kćerci, da bi bila u sukobu interesa. Po tom principu nije mogla ni Berina Alihodžić biti članica prvostupanjskog povjerenstva, jer joj je brat tužitelj Tužiteljstva B i H.

Simptomatično je i to što je predsjednik VSTV stavio u povjerenstvo Mahmuta Švraku, kojem mandat isjteče za 20 dana. Znači li to da drugostupanjsko povjerenstvo već ima pripremljenu odluku, pa im ne treba vremena da prouče predmet i razmisle o odluci, jer je poznato da se odluke stegovnih povjerenstava ne donose ekspresno, osim za one, koje su „naručene“ kao ova od strane SDA? Zakonom o VSTV je predviđeno, da će drugostupanjsko povjerenstvo sačinjavati tri člana VSTV. Bitno je samo da bude većina tužitelja, a treći član može biti i odvjetnik ili drugi član VSTV, jer EU članovi VSTV su ravnopravni u radu.

Odmjeravanje kazne

Kada je u pitanju odmjeravanje kazne tužitelju za stegovni prekršaj u Zakonu o VSTV čl. 59 je navedeno da će povjerenstvo prije izricanja mjera za stegovne prekršaje uzeti u obzir slijedeće činjenice: Broj i težinu učinjenog stegovnog prekršaja i njegove posljedice stupnja odgovornosti, okolnosti pod kojima je stegovni prekršaj učinjen, dosadašnji rad i ponašanje učinitelja prekršaja, sve druge okolnosti koje mogu utjecati na odluku o težini i vrsti stegovne mjere, uključujući stupanj kajanja i/ili suradnje koju je sudac ili tužitelj pokazao tijekom stegovnog postupka.

Kod ovakvog stanja stvari jasno je da Gordana Tadić nije do sada stegovno odgovarala, surađivala je sa VSTV, radila je na isti način, kako radi većina tužiteljstava, ali dobila je najtežu mjeru, kada je u pitanju rukovodna funkcija, za razliku od Ranka Debevca, koji je počinio kazneno djelo i nastavio i dalje da egzistira sa dva identiteta, a nije razriješen. I laicima je jasno da Gordana Tadić i da je počinila ova dva stegovna prekršaja nije mogla dobiti ovu najtežu mjeru što se tiče rukovodne pozicije.

Fenix-magazin/SIM/ Estera Horvat