: Pozadina ostavke Josipe Rimac!

0
282
20.05.2015., Split - Gradonacelnica Knina Josipa Rimac odrzala konferenciju za medije u prostorijama zupanijskog HDZ-a u Splitu. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Teški su dani pred prvom danom Knina, ali i jednom od moćnijih žena HDZ-a.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac koncem rujna podnosi ostavku na tu funkciju jer kako kaže, zatrpana je poslovima vezanima uz kampanju – podsjetimo, sredinom svibnja Predsjedništvo HDZ-a je dotičnu imenovalo direktoricom kampanje za parlamentarne izbore.

No, svaka službena priča u Hrvatskoj sa sobom uvijek nosi neslužbenu verziju, a od toga nije cijepljena niti ova priča u kojoj je glavna akterica HDZ-ova Rimac u koju stranka polaže velike nade i koja se nakon izbora nada ministarskoj fotelji iz koje će vladati socijalnom politikom.

Međutim, dok se ona nada pravi uzrok njezine ostavke mogao bi biti u tome što su je institucije nedavno više nego ozbiljno načele jer Uskok je nedavno protiv nje pokrenuo istragu tereteći nju i još dvije osobe da su protuzakonito stekli vlasništvo nad stambenim prostorima, oštetivši državu za minimalno 72 tisuće eura. Istragom pokrenutom temeljem kaznene prijave obuhvaćeni su i suprug gradonačelnice te nekadašnja ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja.

USKOK sumnja da je ravnateljica na traženje supružnika od sredine 2008. do kraja 2009. poduzela sve kako bi im omogućila protuzakonito stjecanje vlasništva nad stambenim prostorom znatno veće površine od one koja bi njihovoj obitelji pripadala po zakonima o području posebne državne skrbi i o obnovi. Hoće li nakon ove istrage protiv gradonačelnice Rimac biti podignuta i optužnica, ostaje za vidjeti. No, kako za sada stvari stoje to bi moglo biti tako, a upravo u tome mogao bi ležati uzrok njezine nagle ostavke na dužnost gradonačelnice, jer uostalom za ministarsku fotelju kojoj se nada izbore tek valja dobiti. Podnijeti ću ostavku na sve funkcije u slučaju podizanje optužnice, tvrdila je svojedobno Rimac, a ta njezina tvrdnja i danas ostavlja prostora za nagađanja da joj se na pleća spušta doista crni scenarij. Kakav god scenarij bio prva dama Knina jedna je od najistaknutijih žena u HDZ-u pa bi njezin progon odgovarao i SDP-u koji u predizbornoj godini planira potamaniti što više snažnih snaga najveće oporbene stranke.

Koncem rujna tako bi se mogli obračunati s gradonačelnicom, ali i još nekim uglednicima od kojim im je prvi na meti i Božidar Kalmeta. A kada to obave parlamentarne izbore raspisati će u listopadu, dok se javnost bude bavila HDZ-ovim aferama oni misle profitirati te ostati na vlasti. Kucali su doduše uskokovi istražitelji podosta puta i na Kalmetina i na vrata Josipe Rimac, ali dok su se brda tresla iz tih priča rodio se tek miš. Inače, prilično je zgodna priča gradonačelnice Rimac čiji je suprug djelatnik benzinske postaje dok istodobno posjeduje tri stana u svojem gradu. Osim što je Danijel Rimac u posjedu triju stanova, u vlasništvu je kotlovnice, garaže, dvorišta te ostalih dodataka. Iz svega navedenog postavlja se pitanje kako je suprug Rimac došao u posjed triju stanova i spomenute imovine i je li mu u tome pripomogla upravo funkcija Josipe Rimac, gradonačelnice Knina i njegove supruge?

U svoja tri mandata Rimac je postala najmoćnija žena Knina, a vladala je, tvrde upućeni, rastrošno i s visoka. Prije no što je postala gradonačelnicom šefovala je u lokalnom Crvenom križu. U jednom od njezinih mandata Knin je uz pomoć Darka Milinovića dobio Opću bolnicu odvajanjem od šibenske, a time Šibensko-kninska županija postaje jedna od rijetkih u zemlji sa dvjema općim bolnicama. Ipak, problem leži u pomanjkanju adekvatnoga osoblja. Ovom igricom bivši ministar pokušao je pridobiti njezinu potporu na unutarstranačkim izborima, ali mlada gradonačelnica mudro se priklonila Karamarku. U skladu sa svojim godinama ljubiteljica je zabave, a o tome svjedoči video kojega je dnevno.hr ekskluzivno objavio, a na kojemu je vidljivo kako uz folk-hitove napucane pevaljke kao na derneku u Požarevcu, okida na stihove pjesmuljka ‘Čik, čik pogodi’. A kako i ne bi okidala kada je pobjedom postala jača no ikad. Trijumfirala je višestruko – osvojila je treći mandat, a Karamarko je postavlja u Predsjedništvo stranke čime postaje najmoćnija HDZ-ovka u srednjoj Dalmaciji.

Njezina politička putanja nije uvijek išla glatko. Iako je veliku potporu uživala od bivšeg premijera Ive Sanadera s kojim se rado, uz tepušenja sastajala, leđa joj okreće Jadranka Kosor. Žena je ženi najveći neprijatelj, kažu stari, a Kosor mladu gradonačelnicu nije mogla smisliti, a kamoli vidjeti. Stoga je bila izopćena iz stranačkih strategija. Rimac se bivšoj premijerki zamjerila još dok je bila ministrica branitelja jer je nije doživljavala, a kap koja je prelila čašu jest jedan ručak. Naime, prilikom jedne gradske proslave na kojoj su sudjelovali Milan Bandić i Jadranka Kosor gradonačelnica je za ručak, umjesto stranačke kolegice, izabrala muško društvo. Stoga je nakon Sanaderove moći udarila Rimac u političke ambicije, a koliko je udarac bio snažan govori i činjenica da se njezino ime nije našlo na listi kandidata HDZ-a u IX. izbornoj jedinici. U život, onaj politički, vraća je Karamarko. On ju je snažno prigrlio i uvrstio u svoj najbliži tim te joj omogućio da ostvari svoje političke snove i ambicije. Hoće li je u nastavku karijere na koncu ipak zaustaviti nadležne institucije tek treba vidjeti. tropolje.info