PREDSJEDNICA ĆE DANAS RASPISATI NOVE IZBORE I FORMIRATI PRIVREMENU VLADU!

0
282

IZ VRHA utjecajne političke stranke primili smo uvjeravanje da će predsjednica RepublikeKolinda Grabar Kitarović sutra, ako joj nitko ne dokaže da ima 76 potrebnih potpisa sa sastavljanje Vlade, raspisati nove izbore i imenovati privremenu Vladu.

Neće dopustiti koalicijskim pregovaračima, kao što su najavili da će tražiti Milanović iPetrov, produžiti rok za još nekoliko dana, nego će odmah krenuti u okupljanje stručnjaka, izabrati premijera i popuniti sva trenutno postojeća ministarstva.

Predsjednica Republike je 15. 12. u obraćanju naciji nakon trećeg kruga konzultacija rekla da je ”vremena sve manje i da nikome neće dopustiti da se poigrava s Hrvatskom”:

“Neću dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive negativne posljedice po stabilnost države. Stoga ću četvrti krug konzultacija održati u utorak 22. prosinca ujutro”, istaknula je hrvatska predsjednica u obraćanju na Pantovčaku nakon završenog trećeg kruga konzultacija.

Hrvatskim građanima je rekla kako je povjerenje koje su joj ukazali izborom za predsjednicu Republike, u potpunosti obvezuje da u ime svih njih štiti hrvatski Ustav i demokratske vrijednost. “I zato neću nikome dopustiti da se poigrava našom državom”, naglasila je Grabar-Kitarović.

“Željala sam u sklopu svojih dužnosti i obveza učiniti i taj iskorak pokušavajući pronaći dodirne točke između dviju političkih grupacija koje su dobile gotovo 70 posto glasova birača. Nažalost, pokazalo se da ne postoji prostor za dogovor i u ovom trenutku toliko potrebno zajedništvo”, istaknula je Predsjednica.

To zajedništvo, dodala je, ne bi značilo jednoumlje nego prepoznavanje potrebe da našim građanima pokažemo kako imamo snage prevladati razlike za dobrobit države i pokazati odgovornost za rješavanje i najtežih pitanja.

“Hrvatskoj treba odgovornost, poniznost i razboritost”, poručila je predsjednica izrazivši nadu da će se ipak u sljedećim danima pronaći dovoljno mudrosti kako bi se što prije oformila nova hrvatska Vlada.

nakon što proglasi privremenu Vladu Predsjednica mora poštovati Zakon o Vladi,  popuniti zadani broj ministarstava i zamjenika ministara.

Čeka je ozbiljan posao jer je riječ o  50 do 60 imena a trebat će pronaći toliko stručnjaka jer nije zgodno napustiti karijeru i angažirati se u prijelaznoj Vladi za koju se očekuje da će trajati par mjeseci.

Olakotna je činjenica da postoji Vijeće za gospodarska pitanja, u kojem se nalazi nekoliko profesorskih poznatih imena, kao i nekolicina ekonomskih stručnjaka, a za prijelaznu Vladu mogli bi uskočiti i njezini savjetnici. BPZ.BA