Predsjednica Republike s Hrvatima Chicaga

0
398

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je 2016. godinu radnim posjetom SAD-u. Sastala se s tamošnjim hrvatskim iseljenicima i nazočila na Misi u Crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Chicagu.

Na donatorskoj večeri u Hrvatskom kulturnom centru oko 600 iseljenika predsjednici je uručilo ček vrijedan 10.000 dolara za Udrugu osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca.

U društvu voditelja HKM u Chicagu fra Joze Grbeša i čikaškog nadbiskupa hrvatskih korijena Blaža Cupicha Predsjednica je poručila kako će ustrajati na zajedništvu iseljene i domovinske Hrvatske.

>>Crkva u SAD-u pomaže Crkvi u zemljama Istočne i Srednje Europe

-Kako smo posjet Minnesoti radi obilježavanja 20. godišnjice suradnje između Hrvatske i države Minnesota odgađali zbog izbora, zbog konstituiranja Sabora odlučila sam to odraditi sada i odraditi ovaj brzinski, skromni i osjećajima jako ispunjeni posjet Chicagu sada – istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ocijenila je kako je s novim mandatarom u Hrvatsku stigla i nova razina optimizma.

-Vidi se i nova razina optimizma koja se rađa među hrvatskim građanima i među hrvatskim građanima i među hrvatskim narodom kako u domovini tako i ovdje u svijetu. Vjerujem da kroz to zajedništvo u ispunjavanju zajedničkih ciljeva, bolji život u boljoj Hrvatskoj, možemo doista učiniti puno – naglasila je predsjednica.

>>Višnja Starešina: Kumrovečka škola protiv Oreškovića

Hrvatsku zajednicu u Chicagu nazvala je djelom svoje obitelji.

– Došli smo ovdje kao među prijatelje, među obitelj. Ja držim ove ljude ovdje svojom obitelji, kao uostalom cijelu našu hrvatsku zajednicu. I svaki hrvatski kutak koji pohodim drago mi je da ljudi tako reagiraju – zaključila je Kolinda Grabar Kitarović.

U ponedjeljak 4. siječnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović putuje u Minneapolis, u saveznoj državi Minnesota, gdje će posjetiti tamošnju Nacionalnu gardu u povodu obilježavanja 20 godina uspješne suradnje Hrvatske i Minnesote kroz “State Partnership Program”.

U okviru posjeta održat će se i zajedničke vježbe hrvatske vojske i Nacionalne grade Minnesote.

Predsjednicu će primiti i guverner Minnesote Mark Dayton. Predsjednica će u utorak 5. siječnja sudjelovati na manifestaciji posvećenoj ženama vojnim vođama. Tema je „Stasati kao žena vođa“.

 

M.M. bpz.ba