Predsjednica Republike – svjetlo na kraju tunela

0
248

Kad god nacija padne u duboku depresiju i malodušje zbog ove političke trakavice koja na tren izgleda smiješno, tužno, bezidejno i besciljno, predsjednica Republike nas podsjeti na svoje predizborno obećanje: “Ja ću biti Vaš glas Hrvatice i Hrvati”!

Predsjednica doslovno ide tragom predsjednika Tuđmana, zove i one koji ju vole, one koji mrze, one koji omalovažavaju, one koji ju ignoriraju. Doslovno: “Razgovarati ću i sa crnim vragom ako je to dobro za Hrvatsku!” (dr. Tuđman)

U ponedjeljak 14.prosinca na Pantovčak su pozvani profesori ustavnog prava, Branko Smerdel iz Zagreba, Sanja Barić iz Rijeke, Arsen Bačić iz Splita, Zvonimir Lauc i Mato Palić iz Osijeka. Ustavno pravni stručnjaci objedinili su sve krajeve Hrvatske s jednom jedinom namjerom – pomoći Predsjednici da donese konačnu, na ustavu utemeljenu odluku koja će biti dobra za Hrvatsku i hrvatski narod.

Nakon tih konzultacija i nakon možebitnog presjecanja “gordijskog čvora” ovog političkog “big bradera”, naravno ukoliko netko u međuvremenu ne ponudi dokaz o 76 potpisa, više nitko ne će moći reći da Predsjednica samovoljno, iz simpatija prema bilo kome donosi bilo kakve odluke. Dogodit će se sve temeljem Ustava Republike Hrvatske i temeljem njenih ustavnih ovlasti.

>>Ivica Crnić: Nema krize političkog sustava – sve u rukama predsjednice Republike

Sastanak s autoritetima za pitanje ustavnog prava zakazan je u 11 sati na Pantovčaku i nakon tog sastanka, Predsjednica, osnažena mišljenjem ustavno pravnih stručnjaka, dočekati će u 14 sati predstavnike koalicije “Hrvatska raste” i Domoljubnu koaliciju. Naravno, Predsjednica nije kazala, tko ne dođe ispada iz igre, nije tražila pristojnost, traži samo razgovor i konzultacije kako bi mogla konačno odlučiti o mandataru ili novim izborima.

Što reći, nego se sa optimizmom sjetiti lijepog sunčanog dana u Zagrebu, njene inauguracije, njenog veličanstvenog govora, suze za Domovinu i tog silnog nacionalnog ponosa koji je izvirao iz svakog hrvatskog srca.

Možemo li uopće zamisliti kako bi se sada stvari odvijale da je na Pantovčaku ostao Ivo Josipović? Nisu pogriješili ni za milimetar svi oni komentatori i analitičari koji su dan inauguracije Predsjednice, s pravom obilježili kao najvažniji povijesni dan u posttuđmanovskoj Hrvatskoj.

Kazimir Mikašek-Kazo bpz.ba