PREDSJEDNIK HERCEG S BRITANSKIM VELEPOSLANIKOM FIELDOM

0
350

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije primio je danas u svom uredu NJ. E. Matthewa Fielda, veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Predsjednik Herceg upoznao je veleposlanika Fielda s aktualnim stanjem u Županiji, poglavito u svjetlu borbe protiv pandemije koronavirusa te, i u ovoj prigodi, kazao kako je, zbog krize koju je izazvala pandemija, ovogodišnji Proračun HNŽ, u odnosu na prošlu godinu, umanjen za oko 17 milijuna KM, a  javni prihodi na početku godine za 15 % manji su od planiranih.

No, unatoč tomu, u Proračunu je predviđeno više sredstava za znanost, šport i kulturu, socijalna davanja, kao i potpore u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu. Posebno se osvrnuo na značaj i ulogu Zračne luke Mostar koja je istaknuta kao jedan od temelja daljnjeg i snažnijeg razvitka. Također, naglasio je kako osim stabilizirajuće, Proračun sadrži socijalnu i razvojnu dimenziju, jer je nakana Vlade i dalje snažno poticati gospodarstvo kako bi se iz trenutne krize izašlo sa što je moguće manje posljedica.

Podsjetio je, također, na to kako je protekle godine Vlada, suočavajući se sa zdravstvenom i ekonomskom krizom prouzrokovanom pandemijom,  temeljem tzv. Korona zakona izravno pomogla 83 % subjekata koji su se prijavili na javni poziv, odnosno njih ukupno 1.914 te time dala potporu očuvanju radnih mjesta u gospodarstvu i očuvanju krajnje potrošnje. Osvrnuo se i na kreditnu liniju uspostavljenu u suradnji s Razvojnom bankom FBiH kojom se gospodarstvenicima i obrtnicima, za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom, omogućavaju pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2 % godišnje plaćati Vlada dok se Razvojna banka odriče naknade za obradu kredita.

Na sastanku je razgovarano i o aktualnoj političkoj situaciji, te je izraženo obostrano zadovoljstvo činjenicom kako su nakon 12 godina provedeni izbori u Mostaru.

Predsjednik Herceg i veleposlanik Field ocijenili su kako dosadašnju dobru suradnju između Veleposlanstva i Županije treba još više osnažiti kroz konkretne projekte na dobrobit građana HNŽ.