Predsjednik SAD čestitao “Dan državnosti BiH”

0
170

Američki predsjednik Donald Trump uputio je čestitku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u povodu 25. studenog, Dana državnosti BiH, mada zakon o državnim praznicima u BiH još nije usvojen.

Ovo je u izjavi za Fenu potvrdio veleposlanik BiH u Sjedinjenim Državama Haris Hrle, navodeći kako je istaknuto da su Sjedinjene Države desetljećima postojan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine i da takva posvećenost traje i danas, da SAD nastavlja podržavati BiH napore u pravcu izgradnje sigurne i prosperitetne države – potpuno integrirane u euroatlantske institucije, uključujući NATO.

– To je, dakle, jedna lijepa čestitka s jasnom i potpunom porukom – kazao je Hrle.

Upitan za američke reakcije na jučerašnju presudu ratnom zapovjedniku Vojske RS Ratku Mladiću, Hrle je nije mogao komentirati u funkciji veleposlanika BiH u SAD.

– Ne mogu s ovog mjesta dati pravni ili politički komentar, ali mogu primijetiti da 2017. završavamo presudom Tribunala ratnom generalu, a započeli smo je političkim sankcijama Sjedinjenih Država lokalnom političaru – kazao je Hrle.

Između ta dva političko-pravna vremenska graničnika, navodi Hrle, suočili smo se i s “pomodnom produkcijom lažnih vijest”. Prije svega tu misli na plasiranje neistinitih informacija vezanih za dužnosnike pozvane na predsjedničku inauguraciju i verbalne napade na američke dužnosnike u Sarajevu.

– Cijelu godinu u Veleposlanstvo su pristizale vijesti o plasiranim neistinama nekih stranačkih i ostalih emisara, lobista, polulobista. Učinilo im se prihvatljivim – ili im je netko tako rekao – da se Bosnu i Hercegovinu može vrijeđati, ponižavati, opstruirati, da joj se mogu lijepiti teške prognoze i stvarati psihoza stalne terorističke prijetnje – rekao je veleposlanik Hrle.

Tvrdi da su gotovo s prozora Veleposlanstva posmatrani pokušaji narušavanja diplomatskog reda i običaja, te dodaje da “pojedini nositelji naših putovnica privilegije i povlastice pokušavaju koristiti, slikovito kazano, kao obijačke alatke”.

– Pred kraj godine možemo reći da interesi BiH nisu narušeni i da smo s minimalnim diplomatskim uzvraćanjem, staloženo i opušteno propratili sve navedene pokušaje, ustrajno ukazivajući na ob veze poštovanja konvencija, diplomatskih privilegija, prakse i običaja – ističe Hrle u izjavi za Fenu