Predstavnici vojnih umirovljenika i Vlade FBiH postigli dogovor

0
282

Premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević susreli su se danas, u sjedištu Vlade FBiH, s predstavnicima vojnih umirovljenika, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Prema riječima predsjednika Saveza udruženja vojnih umirovljenika Nihada Šehovića dužnosnici Vlade FBiH su njihove zahtjeve ocijenili osnovanim i najavili korekcije važećeg Zakona o povoljnijem prijevremenom umirovljenju.

Pojasnio je da je dogovoreno da te korekcije trebaju biti izvršene prije donošenja okvirnog zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, te da će Vlada na jednoj od narednih sjednica oformiti interresornu skupinu koja će, zajedno s predstavnicima udruženja, izraditi prijedlog izmjena zakona.

Šehović je rekao da bi sljedećeg tjedna trebao biti održan sastanak s predstavnicima Svjetske banke i MMF-a na kojem bi im obrazložili na koji način mogu biti osigurana potrebna sredstva.

Federalni ministar Salko Bukvarević rekao je da su razumjeli da su ovi vojni osiguranici neopravdano svrstani sa svim ostalim kategorijama i da treba iznaći rješenje za njih, a kojim neće značajnije biti probijen proračun.

Precizirao je da ukupno 4.700 vojnih osiguranika treba vratiti u sustav mirovinskog fonda, a interresorna skupina će izračunati i potrebna sredstva prije nego što zakon bude upućen u daljnju proceduru, koji, nakon što bude usvojen, neće biti primjenjivan retroaktivno bpz.ba