PREMA APOKALIPSI

0
263

ČOVJEK JE 3D BIĆE: Svaki dio čovjeka ima svoje potrebe, ako ih ne zadovolji, nastaje kaos!

Autor: Dražen Bušić bpz.ba

Prema 1. poslanici Solunjanima, čovjek se sastoji do duha, duše i tijela.

Čovjek nije samo njegovo tijelo, čovjek je mnogo više. Sv. Pavao kaže da ‘bije svoje tijelo i vuče ga kao roba’ (1 Kor 9,27).) Čovjek ima tijelo ali nije samo tijelo. Čovjek ima nutrinu koja se sastoji od duha i duše pa je netko rekao da je čovjek zapravo: DUH KOJI IMA DUŠU I ŽIVI U TIJELU. Jako lijepo, k tome ispravna teologija.

Tijelo su svi tjelesni organi, duša se sastoji od misli, volje, osjećaja i podsvijesti a duh čine srce, savjest i osobnost.

Svaki od ovih dijelova čovjeka ima svoje potrebe. Tijelo treba hranu i odmor, duša traži komunikaciju i umjetnost a duh čezne za Duhom i Riječi Božjom. Gladan kruha umire. Isto tako gladan ljubavi i priznanja vene u sebi a može i doslovno umrijeti. Onaj tko je prazna duha, besciljno luta dok ne nađe pravo ili pogrešno ispunjenje pa je ovisno o tome živ ili duhovno mrtav iako fizički živ.

Čovjek je kompleksan, zato i nije lako biti čovjek. Pa ipak, Bog je ljudima dao i upute i potencijale pa nitko ne bi trebao biti na bilo koji način uskraćen. No, kako živimo u palom svijetu u kojemu glavnu riječ želi voditi sotona i njegovi posilni koji žele smrt ili barem patnju čovjeku, ljudski život na Zemlji je prepun manjkavosti. Čini se da baš svakome nešto nedostaje. To je zato jer je sotona kradljivac blagoslova. I ono što je nadohvat ruke koji puta može biti u zadnji čas oduzeto a kamo li ako netko nije uopće čuo za neke stvarnosti poput isitine o tome zašto je Isus uopće došao na Zemlju. Takvih je na Zemlji na milijarde. Iako su čuli za Isusa i Njegovu Crkvu, nikada nisu čuli kvalitetnu poruku spasenja pa sve i da imaju što im treba za život, nedostaje im ono bitno. Zato su nezadovoljni, mrze, tonu u depresiju, započinju ratove, teroriziraju, ubijaju svoje vršnjake po sveučilištima i kampovima, odaju se bludu i drogi…

Čovječanstvu nasušno treba Riječ Božja, iscjeljenje, sakramenti… bez toga nitko nije i ne može biti potpun i iscijeljen. Umjetnost ma kakva kod bila, ne može zamijeniti duhovnost. Fina jela ma kako god ukusna bila, ne mogu utažiti glad za Bogom. Zato se djeca Božja u ovo vrijeme trebaju zaustaviti nad riječima Učitelja: ‘Tražite najprije kraljevstvo Božje a ostalo će vam se nadodati!’ Kraljevstvo Božje neće doći samo po sebi. Treba ga tražiti, radi na tome da dođe i služiti mu. To znači često i promijeniti prioritete. Mnogima se to ne da, imaju svoje brige, svoje vizije, rokove… Zato se ne trebaju čuditi ako svijet tone u propast. Jedan Očenaš dnevno je smijurija od duhovnosti. Za mijenjati svijet treba mnogo više. Za iscijeliti i podići novog čovjeka iz njegove olupine treba mnogo više od instant vjere.

Vrijeme u kojemu živimo sa svim mjenama koje se događaju svijetu, iznijeti će na vidjelo doslovno sve. I bez Big Brothera, sve će biti ogoljeno pa i vrijednost kršćanske vjere. Ona je u osnovi neizmjerna ali ako nije pravo življena i ispravno naviještena drugima, nekome može biti bezvrijedna. Zato je Isus i rekao: ‘Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?‘ (Lk 18,8). Je li mislio na stanje kakvo je sad ili može biti i gore od ovoga? Uvijek može gore ali čemu tako razmišljati? Zašto ne bi objavili Radosnu vijest svima pa i izbjeglicama koji su pretežno muslimani? To je u konačnici Isusova volja jer je rekao svojima da idu po cijelom svijetu i naviještaju Radosnu vijest svakom stvorenju. I eto nam ga ‘svijet’ u dvorištu, kakve li prilike, ne samo za humanitarnu pomoć već i, za evangelizaciju. Ali tu su prekratko pa se ne stigene otići u ‘krajeve srca’. Ipak, ako tko iskreno uputi kakav pozdrav, ponudi tanjurom juhe ili samo mahne, zašto usput ne bi mogao reći barem: Isus te voli!?

Uz upozorenje: Puče koji tu prolaziš u želji da nahraniš tijelo kakvim dostojnim poslom, znaj da će uvijek jedan dio tebe biti prazan i neispunjen ako ne prihvatiš Krista kao spasitelja i Gospodina!

Ista poruka vrijedi i za Obamu i Putina. Isus je jedini Put, Istina i Život. Nema drugoga. Oko ovoga će se voditi završni rat. Ne oko plina, vode i nafte. Ima naznaka da je to vrijeme jako blizu. Jesmo li spremni dati ‘lijepo svjedočanstvo’ za našeg Gospodina ili ćemo tek samozadovoljno mahati zastavom ‘predziđa kršćanstva’ i ostati na tome? Vrijeme je za promjene jer niti mnogi Hrvati još ne znaju da, kako je rekla Gospa u Međugorju, bez Boga ne mogu napraviti niti jedan (ispravan) korak!