Prema rezultatima agencije Ipsos (Nova Tv) HDZ će biti relativni pobjednik nedjeljnih izbora

0
334

Agencija Ipsos za Novu TV provela je terensko istraživanje na više od 4200 ispitanika – u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinici. Nakon što su objavili podatke za posljednje tri jedince, prvu, drugu i šestu, sada je poznato konačan izgleda Sabora prema ovoj anketi, ne računajući dijasporu i manjine.Prema rezultatima agencije Ipsos (Nova Tv) HDZ će biti relativni pobjednik nedjeljnih izbora

Kada je riječ o velikim strankama, HDZ-u i SDP-u, odnosno Narodnoj koaliciji, u Saboru će zauzimati približno jednak broj mjesta – HDZ prema anketi dobiva 53 mandata (mogla bi im se pridružiti i tri mandata iz dijaspore što je 56 i time bi bili tri mjesta u minusu u odnosu na prošle izbore), a Narodna koalicija prema anketi može računati na 55 mandata. Ako im se pridruže i tri IDS-ova, onda bi lijevi blok imao 58 mandata budući da im je IDS prirodni saveznik.

Osim Mosta, kao treće opcije koja sada osvaja 12 mandata (od čega ima 11 sigurnih mandata, a četiri granična), kao znatno jači trećeputaši nego na prošlim izborima pojavljuju se Živi zid i koalicija Milana Bandića.

Tako bi ekipa Ivana Vilibora Sinčića kojoj se pridružila i odmetnuta Mostova trojka (Jedina opcija) mogla osvojiti osam mandata, a koalicija zagrebačkog gradonačelnika Bandića sedam. Bio bi to znatan skok u odnosu na prošli sastav Sabora kada je Živi zid imao samo jednog zastupnika, a Bandić dvoje. No s procjenama njihovih mandata treba biti oprezan jer Živi zid prema anketi ima dva sigurna mandata i osam graničnih (od tih osam šest je vjerojatnije da će dobiti pa ukupno ispada osam mandata), a Bandićeva koalicija dobiva sedam mandata od čega je pet sigurnih i pet graničnih mandata, ali od tih pet dva su vjerojatnija da bi mogao dobiti pa je ukupni očekivani zbroj sedam mandata za zagrebačkog gradonačelnika.

Bandić i Živi zid jedino su, zaista, veliko iznenađenje koja je pokazala anketa Nove TV, dok HDSSB gubi jedan mandat i ostaje na jednome, a mandat dobiva i lijevo orijentirana stranka Pametno.

Sabor bi tako u ovom mandatu trebao biti bez pravaša jer HSP AS koji je bio dio Domoljubne koalicije, a sada na izbore izlazi u koaliciji sličnog imena – Domovinskoj – ne ulazi u Sabor. Sa Saborom se pozdravljaju i Hrvatski laburisti koji s odlaskom prvog predsjednika Dragutina Lesara doživljava strmoglavi pad. Rast Živog zida i Bandićeve koalicije mora se negdje osjetiti pa tako anketa pokazuje da Most, za razliku od prošlih izbora, pada na 12 mandata (s tim da Most ima 11 sigurnih mandata i četiri granična pa bi u za sebe idealnim uvjetima mogli doći do 15 saborskih zastupnika), piše Večernji.

TAGOVI