PREMIJER ŠPANJOLSKE U GRADU NA NERETVI

0
540

Predsjednik Vlade Španjolske Pedro Sanchez doputovao je u Mostar gdje je na Šanjolskom trgu, s gradonačelnikom Mariom Kordić, položio vijenac i odao počast španjolskim vojnicima, pripadnicima UNPPROFOR-a, poginulim u mirovnoj misiji tijekom rata u BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Sanchez u Mostaru odao počast poginulim španjolskim vojnicima, Kordić mu uručio ključeve grada

 

Foto: HMS

 

 

Foto: HMS

 

Sancheza je potom u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mario Kordić upoznao sa stanjem u Mostaru, gradu koji ubrzano grabi naprijed nakon izmjena izbornih pravila i formiranja nove vlasti.

Rekao mu kako se u gradu održava kulturna manifestacija Open City Mostar, koju financira Europska unija. Premijeru Španjolske Kordić je uručio ključeve grada te monografiju Mostara.

 

Foto: HMS

 

Španjolski premijer, u pratnji svog domaćina gradonačelnika Maria Kordića potom se uputio u Stari grad gdje je obišao Stari most- nacionalni spomenik pod zaštitom UNESCO-a. Tom prigodom u čast premijera Španjolske izveden je skok sa Starog mosta, a španjolski premijer, dobro raspoložen fotografirao se s mostarskim glazbenicima i Mostarcima. Inače, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i španjolski premijer Sanchez, kako doznaje HMS, razgovarali su i o povezivanju Španjolske s Mostarom zrakoplovnom linijom.

Inače premijer Španjolske se tijekom dana susreo s članovima Predsjedništva BiH. Pozvao je političare iz BiH na dogovor koji bi osigurao da ta zemlja bude funkcionalna i tako sama sebi otvori put ka članstvu u euroatlantskim integracijama

Sanchez, koji slovi za dobrog poznavatelja prilika u BiH jer je ranije bio na diplomatskoj službi u Uredu visokog predstavnika (OHR), boravio je u prvom službenom posjetu toj zemlji u svojstvu španjolskog premijera.

 

Španjolski premijer Pedro Sanchez se na Španjolskom trgu fotografirao s Mostarcima. Foto: HMS

 

Postaja je to na njegovoj regionalnoj turneji čiji je cilj potaknuti reforme i napredak država zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU, a Sanchez je u BiH doputovao u trenutku kada tu zemlju potresa duboka kriza prouzročena prijeporima oko izmjena Izbornog zakona.

 

Gradonačelnik Kordić uručio je premijeru Španjolske Pedru Sanchezu monografiju Mostara i ključeve grada. Foto: HMS

 

– Prvo je potrebno smanjiti napetosti i retoriku podjela, vratiti se odlučivanju u institucijama, naći dobra rješenja za otvorena pitanja što će uvijek imati potporu međunarodne zajednice i, na kraju, moraju se imati u vidu interesu građana za boljim životom – poruka je koju je političarima u BiH poslao Sanchez.

 

Uz gradonačelnika Mostara Maria Kordića domaćin španjolskom premijeru u Mostaru bio je i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić. Foto: HMS

 

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH španjolski premijer je novinarima kazao kako je došao da bi podupro tu zemlju i jačanje demokracije, a da Španjolska snažno podupire teritorijalni integritet BiH i njen ulazak u Europsku uniju.

 

Foto: HMS

 

Pozvao je političare u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi i to još ove jeseni jer sve političke snage u Uniji žele deblokadu političkih procesa u BiH i njezinu stabilizaciju.

 

Foto: HMS

 

Pojasnio je kako je ipak prije toga potrebno usvojiti reformske zakone na kojima EU inzistira kao i osigurati demokratsku provedbu izbora u listopadu. Kazao je kako razumije postojanje različitih interesa no političari moraju pokazati odgovornost prema građanima.

 

Sanchez se dannas u Sarajevu susreo s članovima Predsjedništva BiH.

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovore sa Sanchezom ocijenio je kao snažnu potporu europskim i reformskim naporima u BiH što bi trebalo osigurati stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU.

– To je za BiH jako važno, posebice stoga jer će Španjolska 2023. predsjedavati Vijećem EU-a – kazao je Džaferović, dodajući kako tada očekuje novi impuls za članstvo u Uniji nakon što BiH naredne godine, kako očekuje Džaferović, dobije kandidatski status.

– BiH se neće i ne može vraćati natrag – naglasio je, te dodao kako su sve reforme u proteklih 27 godina provedene sukladno Dejtonskom sporazumu./HMS/

 

LEAVE A REPLY