PREMINUO JURE RADIĆ U 63. godini izgubio bitku s teškom bolešću

0
287

NAKON duge i teške bolesti sinoć je preminuo dr. Jure Radić (63). Bivši političar i bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana već neko vrijeme borio se s rakom želuca. Umro je u mjestu i gdje se rodio – u Baškoj Vodi.

Nakon završene srednje škole odlazi u Zagreb gdje upisuje Građevinski fakultet, a istovremeno sluša i tri godine laičke teologije i Više bogoslovne škole. Na fakultetu je bio predsjednik Socijalističkog saveza studenata i delegat svoje ćelije SSRN-a u Gradskom odboru. Poslije obrane diplomskog rada početkom 1977. godine odlazi na odsluženje vojnog roka.jure-radic

Po povratku iz JNA završava postdiplomski studij mostogradnje. Do 1979. godine bio je asistent na Građevinskom fakultetu, nakon čega postaje tajnik Društva hrvatskih građevinskih konstruktora.

U periodu od 1987. pa sve do 1989. godine na dužnosti je predstojnika katedre za mostove. Dok je bio na toj dužnosti nadizirao je gradnju dubrovačkog mosta.

Godine 1988. objavljuje knjigu Sedam tisućljeća gradnje mostova u Jugoslaviji. Godine 1990. postaje predsjednik SIZ-a za znanost, a 1991. predsjednik je Skupštine zagrebačkog sveučilišta. U međuvremenu je imenovan pomoćnikom ministra znanosti, tehnologije i informatike, a vrlo skoro i samim ministrom istog ministarstva.

U kolovozu 1992. godine dotadašnji predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvoje Šarinić postaje novi premijer, a Jure Radić popunjava upražnjeno mjesto predstojnika navedenog ureda. Nedugo nakon što je imenovan Vilu Zagorje pje preimenovao je  Predsjedničke dvore tvrdeći pri tome kako je to u tradiciji hrvatskog naroda.

U listopadu 1993. godine na Drugom Općem saboru HDZ-a izabran je za glavnog tajnika stranke. Godinu dana kasnije izabran je za ministra obnove i razvitka u vladi Nikice Valentića. Njegov najveći projekt bio je novi Maslenički most koji je trebao biti funkcionalan i pri najvećem vjetru.

Jure Radić je 1992. godina bio je predstojnik Ureda predsjednika, a godinu dana poslije, na prijedlog Franje Tuđmana, postao je i glavni tajnik HDZ-a. U Vladi Nikice Valentića postao je ministar obnove i razvitka.

Maxportal/foto:pxll bpz.ba