PRIČE IZ HERCEGOVINE

0
596
On je predsjednik GV Široki Brijeg ali i vlasnik najboljih plastenika uzgoja cvijeća u Hercegovini
On je predsjednik GV Široki Brijeg ali i vlasnik najboljih plastenika uzgoja cvijeća u Hercegovini
0
2

Nema ništa ljepše nego vidjeti kako u nekom poslu stvari funkcioniraju na zavidnom nivou. Naravno, za takvo nešto potrebno je dosta materijalnih ulaganja ali i brojni h sati rada. EkipaABCportala je danas posjetila jednog poznatog Širokobriježanina koji je još prije dvadeset i nešto godina pokrenuo vlastiti biznis a danas je vlasnik jedne od najvećih vrtlarija u Hercegovini.

Vinko Topić je Širokobriježanima poznata osoba jer je predsjednik Gradskog vijeća i kao takav većini je poznat, međutim ovaj vrijedni čovjek je uz tu funkciju koju obavlja u ovom sazivu GV-a i vrlo uspješan poduzetnik koji se već duži niz godina bavi plasteničkim uzgojem cvijeća i poljoprivrednih sadnica.

-Ovakvim načinom uzgoja počeo sam se baviti još koju godinu prije rata. Moj prvi plastenik podigao sam u Mostaru koji je nažalost ratni vihor uništio a ja sam se vratio u rodni Široki. Već sredinom devedesetih godina počeo sam podizati plastenike ovdje u Buhovu (Š.B.) da bi danas imao 1500 kvadrata grijanih plastenika i još toliko radimo na uzgoju otvorenog tipa za neke sadnice. Onaj veliki snijeg prije četiri godine potpuno nam je uništio jedan plastenik i kompletni program sadnica i napravio štetu od 70 000 KM ali evo uspjeli smo ponovno stati na noge i krenuti dalje sa uzgojem. Ja sam po struci inženjer poljoprivrede i u ovom se poslu smatram dosta stručnim što mi uvelike pomaže kod uzgoja biljaka. Poslije završenog fakulteta bio sam i na jednoj specijalizaciji (tehničkog smjera) oko uzgoja cvijeća u Nizozemskoj te i danas čitam literaturu koja mi pomaže da imam najkvalitetniji uzgoj u ovom djelu naše regije- rekao je u razgovoru novinaru ABCportala vlasnik vrtlarije.

Vinko nam je također otkrio da se u njegovim plastenicima uzgoj odvija kroz cijelu godinu ovisno o potrebi za nekim vrstama cvijeća u određeno vrijeme godine. Plastenici su grijani centralnim grijanjem koje biljke štiti od mogućih štetnih smrzavanja a tu su i grijaći topovi kao zamjena u slučaju kvara na centralnom grijanju. U plastenicima je stalno zaposleno troje ljudi a povremeno kad je potrebno pomaže i cijela obitelj.

-Naša vrtlarija se bavi uzgojem kućnih biljaka (božićna zvijezda, ciklama..), uzgojem rezanog cvijeća (krizantema, lončanice, uzgoj presadnica povrća a u zadnje vrijeme imamo i presadnice smilja. Cijeli naš sadni materijal je vrhunske kvalitete i uvozimo ga od poznatih europskih tvrtki (njemački Dummen Group, talijanski Padana Gruppo, slovenski Vrtko) i drugi- kazuje nam Vinko dodajući kako ovaj posao zahtijeva i stručnost i mukotrpan rad te uvijek nova ulaganja oko plastenika. Pošto ovaj kraj nije još riješio vodoopskrbu, Vrtlarija Topić na svoj posjed za vrijeme ljetnih mjeseci doveze od 30 do 40 cisterna vode kako bi zalijevali biljke i spasili ih od velikih vrućina i suše- završavamo razgovor sa ovim vrijednim Širokobriježaninom koji nam pokazuje svoje plastenike u koji već dolaze interesantni kupci već navikli na kvalitetno uzgojene sadnice Vrtlarije Topić.

Vrtlarija Topić je već dvije godine jedan od glavnih izlagača na sajmu cvijeća Flora Herc u međugorskom Etno selu a još više informacija o ovoj vrtlariji možete vidjeti na njihovojFacebook stranici.

Pogledajte nekoliko fotografija u nizu ispod teksta koje je za čitatelje ABCportala snimio Ivan RAMIĆTAGOVI