PRIJEVREMENI IZBORI 2016

0
212

: Do 11.30 sati na izbore izašlo SAMO 18.86 posto birača!Cijeli tijek izbornog dana pratite na portalu Dnevno.hr, a od 19 sati kada ćemo objaviti rezultate izlaznih anketa, počinjemo donositi rezultate uživo.Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Po drugi put u samo 10 mjeseci, oko 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu izlazi ponovno na birališta kako bi, ovoga puta prije vremena, izabralo novi sastav Hrvatskog sabora i odlučilo tko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine.

Bira se 151 zastupnik, i to: 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u XI. izbornoj jedinici (u 49 država diljem svijeta, gdje bira ‘dijaspora’ odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu), dok osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Izlaznost do 11.30 sati manja je nego u studenom 2015. godine. Tada je na birališta izašlo 21.55 posto birača. Prema današnjim podacima DIP-a, do 11.30 glasalo je 18.86 posto birača, što je oko 45 tisuća manje nego prošle godine. Najveća je izlaznost u Karovačkoj županiji, najmanja u Slavoniji.

DIP poziva birače da izađu na izbore

Dakle, drugi su to parlamentarni izbori na kojima birači mogu koristiti preferencijski glas: naime, na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest kojeg preferiraju u odnosu na ostale kandidate s te liste. Kandidat koji osvoji najmanje 10 posto glasova svoje liste, imat’ će  prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak na listi.
“Sve je spremno za nedjeljne izbore”, poručuje predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin koji poziva birače da izađu na izbore.
Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori u novijoj hrvatskoj povijesti i odgovornost birača za političko stanje, odnosno stanje demokracije čini mi se i veća.
“Poštovani birači, izađite, budite svjesni svojih prava i obveza, odlučite izlaskom i glasovanjem o novom sastavu Hrvatskog sabora, najvišeg predstavničkog tijela građana i nositelja zakonodavne vlasti u Hrvatskoj”, poručuje predsjednik DIP-a.

Više kandidata nego u studenom

Iako je od posljednjih parlamentarnih izbora prošlo samo deset mjeseci, interes za izbore i dalje je velik. Potvrđuje to i brojka da se za 151 zastupničko mjesto natječe gotovo 2500 kandidata, oko 150 više nego u studenome.
Kandidati su prosječno stari 47,5 godina, stariji su od onih iz studenog kojima je prosječna dob bila 44,5 godine.
Najstarijoj kandidatkinji je 90 godina, dolazi iz Socijalističke radničke partije, najmlađa je samo mjesec dana u 19. godini i članica je Hrvatske radničke stranke.
Biračima se nudi 177 listi u 11 izbornih jedinica i 29 kandidata u XII. ‘manjinskoj’ jedinici.

Gotovo sedam tisuća biračkih mjesta

Birači će svoje pravo moći ostvariti na ukupno 6. 947 biračkih mjesta, što je gotovo identično brojci iz studenog. U Hrvatskoj je redovitih biračkih mjesta 6. 574, u inozemstvu njih 115, najviše u BiH (34) te u Njemačkoj (17).

Za glasovanje u inozemstvu aktivno se registriralo gotovo 60.000 birača bez prebivališta u Hrvatskoj, što je za 23 tisuće više nego na izborima u studenom. U BiH aktivno registriranih je oko 35.000 hrvatskih državljana.

Naime, mnogim je biračima izdana nova osobna iskaznica, a posjedovanje elektronske osobne iskaznice već uključuje aktivnu registraciju tih birača.
Posebnih biračkih mjesta na kojima će glasovati privremeno upisani birači je 105, a onih za birače na službi u Oružanim snagama, zatvorenike, pomorce i birače smještene u ustanovama socijalne skrbi 152.

Oko 80 tisuća ljudi angažirano oko izbora

Prijevremene parlamentarne izbore pratit će oko 12 tisuća promatrača, tisuću i pol manje nego u studenom. Najviše je HDZ-ovih, gotovo osam tisuća, od nevladinih udruga najbrojniji su promatrači Udruge u Ime obitelji (347). Izbore će pratiti i 23 strana promatrača, iz Koreje, Gruzije, Makedonije i Kosova.
Hrvatin dobrim drži da su promatrači brojni. “Želja mi je da svi dođu na biračka mjesta, jer to je dodatna garancija provjere na biračkim mjestima”, kaže predsjednik DIP-a.
Na provedbi izbora na izborni dan bit će angažirano gotovo 80.000 ljudi, kaže Hrvatin.

Prvi nepotpuni rezultati u ponoć

Na izborni dan glasuje se od 7 od 19 sati.
Prve nepotpune rezultate izbora DIP će objaviti u nedjelju u ponoć na konferenciji za novinare. No ‘tekuće’ rezultate počet će objavljivati od 22 sata na svojoj web stranici i osvježavat će ih svakih 15-ak minuta. “Vidjet će se broj obrađenih biračkih mjesta, broj birača na njima”, kaže Hrvatin.
Podatke o odazivu DIP će uobičajeno objaviti u dva navrata, u podne i u 17 sati.
“Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori i odgovornost birača za političko stanje, odnosno stanje demokracije čini mi se veća, priželjkujem da odaziv bude viši od dosadašnjih, priželjkujem da bude barem 65 posto, pa i više”, poručuje Predsjednik DIP-a.

IZ SATA U SAT

Prvi je od hrvatskih političara glasao Milan Bandić. Već u 7 sati ujutro u pratnji supruge, Ivice Lovrića i psa Rudija na svom biračkom mjestu pojavio se Milan Bandić. “Pa ja se osjećam kao svaki dan. Najbolje ću se osjećati u ponedjeljak ujutro, u 6 sati, kada budemo polagali kamen temeljac za 600 stanova na Podbrežju”, izjavio je Milan Bandić, predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i čelnik Koalicije za premijera u kojoj je, osim njegove stranke još i Narodna stranka – Reformisti, Novi val – Stranka razvoja, HSS – Stjepan Radić i Blok umirovljenici zajedno.

Nešto poslije 9 sati glasali su Ivan Vilibor Sinčić i tehnički ministar Vlaho Orepić. Sinčić se na glasačko mjesto u Karlovcu dovezao u svom “Fiatu Uno” sa sestrom. “Lijep je dan i očekujem visoku izlaznost birača, oko 60 posto. Isto tako očekujem sjajan rezultat za koaliciju Živog zida, Franka, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih”, rekao je Sinčić i kazao da neće komentirati predizborne ankete kako ne bi povrijedio izbornu šutnju.

Oko 9 sati na birališta su počeli izlaziti i ostali. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovićglasao je na biračkom mjestu na Trgu Francuske republike u Zagrebu, a u Primoštenu je glasao i čelnik Nezavisne liste Stipe Petrina.

Čelnik Mosta Božo Petrov glasao je u 10 sati u Metkoviću. Nakon što je obavio građansku dužnost, Petrov se zaputio prema Zagrebu gdje će u večernjim satima čekati rezultate izbora.

Par minuta nakon 11 sati probudili su se i čelnik SDP-a Zoran Milanović, te tehnički premijer Tihomir Orešković. Nakon što je u središtu Zagreba sa suprugom i kćerkom glasao, Orešković je rekao kako će večeras pratiti rezultate na televiziji i vidjeti kakve će se sve opcije i scenariji pojaviti, te koje bi se koalicije mogle formirati, no želja mu je stabilna vlada koja bi bila dugotrajnija od njegove.