Prof: dr. Božo Ljubić Nositelj liste ……

0
285

HDZ je na web stranici objavio nositelje izbornih lista Domoljubne koalicije za nadolazeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj. S koalicijskim partnerima odabrani su zajednički kandidati, a vidljivo je da unatoč činjenici da je HDZ-a dao prvu premijerku pa i prvu hrvatsku predsjednicu, na listama nije zastupljeno najmanje 40 posto žena.

Niti jedna žena nije nositeljica liste, a od ukupno 154 kandidata njih 35 su žene. Zbog toga im prijeti i kazna od 50.000 kuna na što je upozorio i DIP priopćenjem od 8. listopada.

 

U 11. izbornoj jedinici nositelj je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić. Iza njega je Ivan Šuker a treći je sadašnji načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.

Dosadašnji predstavnici dijaspore u saboru u zadnje četiri godine pratički su vegetirali. Sramotna je to činjenica koja govori kako kadroviranje predstavnika dijaspore nije neka jača strana. Položaj Hrvata u BIH baš i nije takav da bi u Sabor RH mogli slati šutljivce. Naime ne pamti se niti jedan jedini istup saborskih zastupnika koji nas predstavljaju, po temi našeg položaja u BIH no i položaja Hrvata u Srbiji, Crnoj Gori ili problematike dijaspore u svijetu.

Nakon što su SDP i HDZ skupa donijeli zakon prema kojem dijaspori pripadaju tri fiksna zastupnika, a broj glasačkih mjesta toliko smanjili tako da praktički konzulat u Mostaru određuje pobjednike izbora za jedanaestu izbornu jedinicu izlazak na izbore u ovoj jedinici postao je glup do neba. Naime posve je svejedno hoćete li izići ili ne. Stajanje u redovima od par sati samo je dokaz niskog stupnja inteligencije. Glasovanje na ostalim mjestima van Mostara također je totalna glupost.

Budući da su i HDZ i SDP Hrvatima izvan RH ukinuli proporcionalnu kvotu bio je red da se onda i maknu s liste te izborne jedinice te da nju popunjavanju kandidati koji doista žive van RH. Umjesto toga na zadnjim izborima ispred Hrvata izvan RH ušao je Milijan Brkić koji živi unutar RH. Evo ga ove godine u petoj izbornoj jedinici. Neka ga. Ali umjesto njega HDZ RH postavio je Ivana Šukera. Lijepo je vidjeti da će se ovaj punašni Livnjak uputiti u smjeru Livna u vrijeme kada njegovi Livnjaci odlaze u drugom smjeru, oni isti Livnjaci kojima RH godišnje otme 12 milijuna maraka čiste dobiti iz Buškog jezera, isto toliko i Duvnjacima.

Ne pamti se kada je zadnji put Ivan Šuker prokmečao nešto u vezi položaja djedovine mu u susjednoj državi. U Zagrebu, dok Šuker priprema teren za saborski mandat, upravo u Hotelu Dubrovnik traje konferencija na kojoj unitarni lobisti unitarne BIH zagovaraju unitarizaciju BIH. Je li Šuker mogao otići tamo i polemikom s njima krenuti u kampanju za glasove BIH? Naravno da jeste. Al što će mu to? Niti on pojma ima što se događa u BIH, niti mu kampanja treba. Tri fiksna mjesta praktički su osigurana i HDZ-u u BIH tek samo snažni pojedinci u BIH i dijaspori mogli bi eventualno odbiti jedno saborsko mjesto, iako je po zakonu matematike i to upitno.

U svakom slučaju trojica saborskih zastupnika koje smo do sada slali mogu si upisati u CV da su u Saboru bili tiši po pitanju položaja svog naroda u BIH od primjerice Damira Kajina, Petirke iz HSS-a,  ili Duje Marasovića, HDZ-ovca iz Dalmacije. A HDZ RH ako je već htio poniziti nas mogao je na listu za Sabor RH poslati samog Jandrokovića. To je znate onaj lik koji je od stranih ambasada bio pohvaljen za gušenje hrvatskog pitanja u BIH kako nam je javio Assange.

Zašto HDZ RH ne dopušta da se iz XI. izborne jedinice delegiraju trojica autentičnih predstavnika vanjske Hrvatske? Je li razlog možda u strahu da bi trojica takvih, u slučaju da Karamarko nakon izbora reterira u Mesićevom smjeru pristupa ka BIH, oforme vlastiti klub zastupnika? Naime teško ćete od Ljubića i Barbarića očekivati da u slučaju javne mesićizacije HDZ-a RH ostanu u HDZ-ovom klubu, a za formiranje vlastitog kluba potrebno je troje zastupnika. Pitanje je u čiju će se stranu tada prikloniti  Brkić od Ljubuškog, hoće li ostati vjeran Karamarku ili didovini.

Šuker bi inače, ako bi ipak iduće četiri godine odlučio biti autentični Livnjak,  mogao biti dobar političar koji bi, ako već ne poznaje materiju, onda  mimikom mogao opisati rapidno propadanje hrvatske pozicije u BIH.Kao npr na onom videu še propada u stolici. Tako nekako propadaju i hrvatska prava u BIH.  A opet, šteta je da Šuker ne poznaje primjerice poreznu materiju u BIH. Kao vrsni ekonomist mogao bi strašno pogurati tu priču u hrvatskoj i EU javnosti. Legalnu pljačku putem diskriminirajućeg zakona o raspodjeli PDV-a koju provodi Sarajevo. No za početak, bilo bi lijepo da se izjasni, pripada li njegovim Livnjacima više od pišljivih par milijuna maraka godišnje ako Hrvatske vode utrže preko 100 milijuna maraka godišnje od tog “glupog” hercegovačkog i bosanskog jezera.

Bilo bi isto tako fantastično da HNS, sabor Hrvata u BIH, prizove sve  zastupnike koji uđu u Sabor, a koji su rođenjem iz BIH i dijaspore, da se obvežu, kako nikada unutar RS Sabora, neće izglasati nikakav zakon koji bi naštetio Hrvatima u BIH i dijaspori. Nije čak niti protuzakonito da se unutar Sabora RH oformi neformalni klub zastupnika iz BiH,pripadali oni HDZ-u ili SDP-u, Mostu, Orahu, ili HSS-i i da taj neformalni klub bude na dispoziciji hrvatskim lobistima iz BIH i  da jedan dio svoje energije uloži na lobiranja, briefinge i informiranje ostalih saborskih zastupnika o događajima u BiH ali i u dijaspori. U svakom slučaju , prvi korak koji bi morali tražiti saborski zastupnici van RH kao i oni koji budu ušli u Sabor a porijeklom su iz BIH, trebao bi biti povratak proporcionalne kvote u XI-u izborne jedinice, budući da se u ovom slučaju radi o kršenju Ustava RH.

Odgovor na pitanje, hoće li Karamarko reterirati u Mesićevom smjeru kada je u pitanju BIH,  daju nam već imena na listama HDZ-a po drugim izbornim jedinicama, a i sama kampanja će skinuti neke maske. No hajde da ne trčimo pred rudu.. bpz.ba