Proslava sv. Ilije u Karmelu – Mons. Puljić: Treba znati zašutjeti da bi Boga doživjeli

0
303

I ove godine u Samostanu i duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškome jezeru proslavi svetkovine sv. Ilije odazvao se lijepi broj vjernika i hodočasnika. Prigodnu i vrlo nadahnutu riječ uputio im je mons. Vinko Puljić,  nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije, a liturgijsko slavlje uveličali su «Pivači sv. Jakova» iz Šibenika.

Mons. Puljić je u uvodnoj riječi uputio čestitke karmelskoj zajednici na desetoj obljetnici utemljenja samostana na ovim prostorima, a potom je govorio o životu svetoga Ilije koji je revnovao za pravoga Boga, iskusio Božju blizinu u tišini, u lahoru vjetra.

Svima nam je potrebno doživjeti Božju blizinu, stoga trebamo zašutjeti da bi Boga doživjeli i to od Ilije učiti.

Mons. Puljić kazao je da je današnji čovjek nezadovoljan zato što ne zna uživati u onomu što ima.Ne vidimo ni cvijeta, ni vrela, ni životinjice, ni ptica“, te dodao da je „potrebno zašutjeti i pročitati knjigu prirode i u njoj doživjeti Božju blizinu. Dok putujemo valja piti prave vode, izvor žive vode, a to su Euharistija i Riječ Božja kako bi mogli ovom zemljom putovati i u vječnost zakoračiti. Nije Isus zalud rekao: „Tko mene blaguje ima život vječni“. Od Ilije je potrebno naučiti koje prave vode piti. Njega je Bog ispunio snagom na Horebu, nas treba jačati svaki dan. Horeb je svako mjesto gdje živimo. Bog nas jača molitvom. Pogledajte koliko vremena potrošimo na svoju tjelesnu higijenu! Trošimo li toliko vremena za dušu? – upitao je kardinal Puljić dodavši da kršćani nikad ne trebaju gubiti nadu i zaželio krepost poučljivosti svima nama.

Često smo tvrdoglavi, Bog upozorava, ali nismo poučljivi. To je ozbiljan problem, bilo da je riječ o odraslima ili mladima. Poučljivost da ne srljam tamo gdje je opasnost. Nije Bog dao Deset zapovjedi da se s nama igra već da nas pouči pravim putem. Treba nam i Ilijinog žara da izgaramo radošću vjere, sve je postalo sumorno, tužno i nema radosti vjere. Slaviti svetoga Iliju znači da treba ponijeti radost vjere.

Na koncu je dodao i da ima žilavosti u nama, za koju smatra da nam ju je isprosio sv. Ilija te da se ona ne smije iskorijeniti.

-Hrabrim vas, volimo grobove svojih predaka, iz toga zavjeta čuvajmo svoje korijene i vjeru otaca i to namrimo budućim pokoljenjima.

Dodajmo da je na koncu ovoga slavlja prior samostana o. Zvonko Martić zahvalio svima koji su proteklih deset godina na bilo koji način pomogli gradnji Samostana, a kasnije i uzdržavanje ove zajednice.

 

Zora Stanić/Tomislavcity

Foto: Don Ivan Bebek bpz.ba