Prosvijed policije pred zgradom Vlade ŽZH u Širokom Brijegu

0
283

”Dugo smo čekali, više čekati nećemo. Ispunjenje ovih zahtjeva je tek temelj da možemo sjest i pristupiti dogovoru. Kad se ministar hvali da je uštedio novac u proračunu, to smo ustvari uštedjeli mi.Prosvijed policije pred zgradom Vlade ŽZH u Širokom Brijegu Uštedili smo im na ovaj način preko milijun maraka, mi smo punjači proračuna, a ne samo korisnici”, istaknuo je predsjednik sindikata policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke Vjekoslav Markota na današnjem prosvjednom okupljanju pred zgradom Vlade ŽZH u Širokom Brijegu, te dodao nitko nije jači od policije uz burno odobravanje okupljenih djelatnika policije.

Prosvjednici očekuju da ih pozove netko od dužnosnika Vlade kako bi porazgovarali o problemima te im predali svoje zahtjeve.

Također, okupljeni policajci su dali podršku kolegama u Širokom Brijegu zbog slučaja Soldo te su kazali da podržavaju obitelj u traženju istine i dodali da njihove kolege ne zataškavaju ništa, a ako ima tog onda je to na višim razinama.

Podsjećamo, jedan od glavnih razloga održavanja prosvjednog okupljanja je, kako je ranije navedeno u priopćenju, višegodišnja diskriminacija djelatnika MUP-a od strane Vlade i resornih ministarstava, u ulozi poslodavca, a glede iznosa osnovne plaće koja se isplaćuje djelatnicima MUP-a u odnosu na osnovnu plaću uposlenika u javnim ustanovama, uposlenika u županijskim upravnim organizacijama – zavodima, ravnateljstvima i agencijama te uposlenika kod ostalih korisnika proračuna u ŽZH.

”Javnosti je vjerojatno manje poznato da je osnovna plaća uposlenika MUP-a u bitnom iznosu manja od uposlenika navedenih kategorija. Primjerice, ionako skromna plaća čistačice u MUP-u za cijelih je 90 KM manja od plaće čistačice u nekoj javnoj ustanovi, unatoč identičnom poslu koji one obavljaju. Kod poslova većeg stupnja složenosti za koje je predviđena i veća plaća, razlika je kudikamo veća. Jedno od osnovnih načela nediskriminacije na radu je načelo da isti poslodavac za posao istog obujma i stupnja složenosti djelatnicima isplaćuje istu plaću”, istaknuto je u priopćenju.

TAGOVI