PRSTEN POŠTUJU SVI Na Svečanoj akademiji Udruge bosanskih Hrvata više od 500 uglednika

0
292

U reprezentativnom atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u subotu je  održana je Svečana akademija Udruge bosanskih Hrvata Prsten na kojoj je bilo više od petsto uvaženih uglednika i gostiju iz RH i BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Događaj pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Dragana Čovića otvoren je čitanjem pjesme Mate Nedića Hrvatski zagrljaj i himnom Republike Hrvatske u izvedbi sopranistice Sandre Bagarić u pratnji pijanista Darka Domitrovića i minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu.

Marić: Ljubav prema obje domovine

Poseban pljesak bio je upućen Predsjednici Hrvatske koja zbog obveza nije mogla biti na obilježavanju obljetnice, ali je uputila čestitke Udruzi i poželjala daljnji uspješan rad.

– Obilježje Prstenova djelovanja ljubav je prema domovini iz koje potječemo i domovini u kojoj živimo. Tu ljubav dokazujemo činjenjem. Trudimo se dati svoj doprinos boljem životu u BiH i Hrvatskoj i biti most između naše dvije domovine – kazao je u svom govoru domaćin i predsjednik Udruge Mijo Marić.

– Nastanku Udruge prethodio je rat koji je izazvao prisilno masovno kretanje i okupljanje stanovništva, koji je stvorio duboke traume te narušio dostojanstvo i samopoštovanje ljudi. Desetak godina poslije, izabrana su mjesta življenja, zadovoljene minimalne egzistencijalne potrebe i započeo je proces socijalne integracije. Traži se utjeha i razumijevanje, mogućnost usporedbe i podrška koja proizilazi iz bliskih odnosa s drugim ljudima. Intenzivirana su okupljanja pojedinaca i grupa. Ideja da to skupimo u jednu cjelinu, rađa PRSTEN. Oblik kruga, nema početak i kraj, simbolizira cjelinu i označava pripadanje,kazao je Marić.

covic prsten1

Izaslanik premijera RH Zorana Milanovića Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava RH čestitao je Udruzi Prsten deset godina djelovanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, hramu gdje se čuva kulturni identitet, te pozdravio što su prepoznali važnost zajedničkog tržišta RH i BiH, kao i obrazovanje mladih ljudi kao zalog za budućnost jer je to jedini način da mladi ostanu u svojoj domovini.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da Udrugu Prsten prati od samih početaka i da je ponosan na njezine uspjehe. Najavio je da će poslati prijedloge za daljnji rad te dati podršku u budućnosti kao i do sada.

U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića mons. Nedjeljko Pintarić, biskupski vikar za kulturu čestitao je obljetnicu i objasnio da je prsten simbol vječnosti, trajanja, a u katoličkoj simbolici ima posebno značenje veze koje spaja muškarca i ženu.U Hrvatskoj su Hrvati iz BiH pokazali veliko i darežljivo srce, njegovanje tradicije i obitelji, vrijednosti te ih pozvao da čuvaju i dalje to zajedništvo.

Nadstranačka organizacija

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko naglasio je da je Prsten iznadstranačka organizacija koja djeluje kao vezivno tkivo za ljude koji njeguju ljubav i sjećanje na svoj zavičaj jer zavičaj nije samo administrativno mjesto gdje je netko rođen, već izaziva emocije kod svakog od nas na osoban način. Čestitao je svim članovima desetu obljetnicu i pozvao Udrugu Prsten da čuvanjem identiteta objedine sve Hrvate.

prsten3

Predsjedavatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da je UBH Prsten razvio veliku organizaciju koja okuplja znanstvenike, poduzetnike, žene, mlade te  ih pozvao na suradnju s HAZU-om BiH i Katoličkom crkvom u BiH. Naglasio je da je do prije sedam mjeseci bilo nezamislivo da BiH aplicira za članstvo u BiH, te da je ulazak jedinstvene i cjelovite BiH u euroatlantske organizacije želja Hrvata iz BiH. Zemlju je potrebno ekonomski i socijalno stabilizirati, te provesti reformu izbornog zakona i Ustava kako bi se omogućilo da hrvatski narod bira svoje zastupnike.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa bogatstvo tradicijskog izričaja predstavio je KUD Prsten osnovan u listopadu 2011. u podružnici Varaždin, nastupivši u u komušanskoj narodnoj nošnji.

Plesni parovi škole Euro-ritam Iva Kopčić i Hrvoje Pranjić te Jelena i Vlado Kopčić, ujedno aktivni dugogodišnji članovi Foruma mladih UBH Prsten, izveli su moderne i latinoameričke plesove.

Gostima je prikazan trodijelni dokumentarni film koji u prvom dijelu donosi povijest, kulturu i život Hrvata u BiH, drugi dio prikazuje nastanak i rad UBH Prsten o kojem govore brojni članovi Udruge, a treći je vizija rada Udruge u budućnosti.

Svečanost je završila izvedbom sevdalinke Ružo moja u izvedbi Jelene Kuliš Džoja u pratnji pijanista Antonija Zadre. Nakon svečanog programa organiziran je bogati domjenak i druženje za sve uzvanike u predvorju NSK-a.

leko covic

Tko se odazvao?

Obljetnicu su uveličali predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, supokrovitelj obilježavanja 10. obljetnice Udruge Prsten, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izaslanik premijera RH Zorana Milanovića Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, brojni ministri u Vladi RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu u RH i BiH, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, ministri u Vijeću ministara BiH, zamjenik predsjednika Republike Srpske Josip Jerković, ministri Vlade Federacije BiH, Republike Srpske, predsjednici parlamentarnih stranaka u dosadašnjem sazivu Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivo Jelušić član Udruge, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, mons. Nedjeljko Pintarić, biskupski vikar za kulturu, viceguverner HNB-a Tomislav Presečan, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, brojni župani, predsjednici kantonalnih vlada, gradonačelnici i načelnici općina iz RH i BiH, izaslanik ravnateljice NSK-a u Zagrebu Tatjane Petrić, Slavko Harni, jedan od utemeljitelja Udruge Prsten, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predsjednici i predstavnici udruga s kojima Udruga Prsten surađuje iz RH, BiH i Austrije. Događaj su popratili brojni predstavnici medija iz RH i BiH. U svojim svečanim govorima domaćini i ugledni predstavnici političkog vrha dviju zemalja istaknuli su brojne spone koje ih spajaju. bpz.ba