Prvi Festival kave, čokolade i delicija otvoren u Mostaru

0
379

Na Festivalu će se moći degustirati, ali i kupiti čokoladni specijaliteti, praline, čokoladne figurice, domaće delicije, kolači te uživati u espresso kavama Prvi Festival kave, čokolade i delicija, koji je okupio čokolatijere, proizvođače kave, slastičare, bariste i kuhare iz Bosne i Hercegovine i regije, otvoren je danas u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.Festival kave, čokolade i delicija

Na Festivalu će se moći degustirati, ali i kupiti čokoladni specijaliteti, praline, čokoladne figurice, domaće delicije, kolači te uživati u espresso kavama vodećih proizvođača, ali i tradicionalnim napicima iz domaćih pržionica kave, te rakijama od crne i bijele čokolade. Također, Festival će ponuditi i bogat program za najmlađe.Festival kave, čokolade i delicija

Na samom ulazu u Kosaču posjetitelje je dočekala džinovska Vispakova Zlatna džezva iz koje posjetitelji mogu kušati pravu bosansku kavu.

Organizatorica Festivala Dea Leko kazala je kako je cilj događaja na jednom mjestu okupiti proizvođače kave, čokolade i delicija koji će se pezentirati i približiti krajnjim kupcima.

– Također željeli smo okupiti sve ljubitelje, kave, čokolade i slastica da dođu ovaj vikend u Kosaču i uživaju u svemu onome što je priprmeljeno – kazala je Leko, koja je izrazila želju da Festival bude dobro posjećen te da preraste u tradiciju.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u partnerstvu s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Gospodarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg izrazio je zadovoljstvo održavanjem Festivala naglasivši njegov značaj posebice u vremenu kada, kako je kazao, ljudi nemaju vremena popiti kavu s prijateljima.Festival kave, čokolade i delicija

– Festival potiče ljude da se više druže i razgovaraju – kazao je Herceg, napomenuvši kako Festival ima i gospodarsku i turističku dimneziju.

Izrazio je nadu da Festival postane tradicija u gradu na Neretvi te pozvao Mostarce da u dva dana održavanja ovoga događaja uživaju u izloženim proizvodima.

Na otvaranju Festivala sudjelovao je i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić koji je pozdravio održavanje ovakvog događaja.

– Nadam se da će ovaj specijalizirani sajam zaživjeti u tradiciju koja je potrebna BiH, jer su specijalizirani sajmovi jedna karakteristika za turizam – kazao je Bojić.     Festival kave, čokolade i delicija

Po riječima predsjednika Gospodarske komore Federacije BiH Marka Šantića značaj ovakvih događaja je uistinu velik jer na neki način kreiraju novo tržište inovativnosti i time idu prema boljoj konkurentnosti poduzeća u ovoj branši.

– Ovaj je događaj također jedna lijepa uvertira u idući tjedan kada počinje Mostarski sajam. Nadam se da će ova dva događaja staviti Mostar i regiju na jednu mapu kako turističkih tako i gospodarskih središta – kazao je Šantić.

Danas, prvog dana Festivala započet će prodaja humanitarne dvometarske torte koju su izradili slastičari Hotela Bevanda.

Organizatori će prikupljena sredstva donirati za Dom Dompes – kuću kruha i duha, gdje je započela izgradnja studentskoga doma za studente slabijega imovinskoga stanja, pučke kuhinje za beskućnike te Centra za dijalog.

Festival kave, čokolade i delicija otvoren je i sutra u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” od 10 do 20 sati.