PULJIĆ: Ovo nije Ustav, ovo je ništa, sve je rađeno na štetu Hrvata

0
222

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas se, u okviru posjete Bosni i Hercegovini, susrela s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem u Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu.

”Ona ozbiljno razmišlja o tome kako da se stvori jedno i političko i gospodarsko rješenje za sve građane u BiH. Hrvati ne traže nikakve privilegije već samo da imaju jednaka prava kao i drugi narodi”, izjavio je Feni kardinal Puljić nakon sastanka.

Izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica Hrvatske našla vremena da pohodi sjedište Katoličke crkve u Sarajevu.

To je bila prilika da Puljić prikaže stanje Katoličke crkve u BiH i na poseban način pitanje Vrhbosanske nadbiskupije koju predvodi.

”Razumljivo je da je najveće pitanje kako zaustaviti odlazak i kako sačuvati naš opstanak na poseban način što Hrvatska kao članica Evropske unije može učiniti u EU – da progovori da se BiH tako riješi, da se stvori jedno zakonsko uporište jednakopravnosti odnosno da se otvore vrata naše zemlje prema EU u pogledu razvoja gospodarstva, koja će omogućiti ljudima da ovdje žive, rade i ne bježe iz BiH.
U tom smislu smo razmijenili naša razmišljanja”, istakao je Puljić novinarima.

Osnovna tema razgovora bio je položaj Hrvata u BiH jer, kako kaže Puljić, Dayton to nije proveo, a “ono što je provedeno bilo je na štetu Hrvata“.

Zato smatra da je potrebno stvoriti jedno ozračje sigurnosti i stabilnosti da se svi narodi u BiH osjećaju jednakopravni i to kroz “promjenu izbornog zakona i Ustava BiH“.

”Sadašnji Ustav nije ustav, on je mirovni sporazum koji treba stvoriti jedan stabilan Ustav po kojem će svi građani biti jednakopravni”, zaključio je Puljić. bpz.ba